Audio maatjes

Audio-maatjes voor visueel beperkte mensen

Er zijn diverse mogelijkheden die ontwikkeld zijn voor visueel beperkte mensen; maar het blijkt in de praktijk best moeilijk te zijn om te weten wat voor jou nu het beste audio-maatje is. Daarom hebben we geprobeerd om dat eens in Onze Gids uit te leggen. We zullen dit ook op de website plaatsen.

  1. Go-Box basis (www.go-box.nl)
    Als je problemen hebt met het lezen van de ondertiteling op de televisie zorgt de Go-Box basis dat die wordt voorgelezen; Go staat voor Gesproken Ondertiteling. Het apparaat wordt aangesloten op (de decoder van) de tv; een aansluiting op internet zorgt voor automatische updates van de software. Onder voorwaarden wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar; het aanvraagtraject wordt verzorgd door de leverancier
  2. Vo-Box (www.vo-box.nl)
    Als je problemen hebt met het lezen van de ondertiteling zorgt de Vo­-Box ervoor dat de teksten tot maximaal 2 maal vergroot kunnen worden weergegeven; je kunt kiezen voor een donkere achtergrond voor een verhoogd contrast en zelfs het lettertype of de kleur ervan aanpassen. Vo staat voor Vergrootte Ondertiteling. Het apparaat wordt aangesloten op de televisie. Onder voorwaarden wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar; het aanvraagtraject wordt verzorgd door de leverancier.
  3. Go-Box voor aansluiting op de Webbox (www.go-box.nl)
    Dezelfde functionaliteit als de Go Box basis, maar als je een programma hebt opgenomen om dat later te bekijken, dan zorgt deze koppeling met de Webbox ervoor dat je ook dan de ondertiteling te zien krijgt. Dat is niet het geval op de Webbox. Het apparaat wordt aangesloten op (de decoder van) de tv; een aansluiting op internet zorgt voor automatische updates van de software. Heb je al een Webbox dan wordt deze versie van de Go Box meestal niet vergoed door de zorgverzekeraar en dat betekent dus zelf aanschaffen. Dit tegen een gereduceerd tarief. De zorgverzekeraar gaat ervan uit dat de webbox ook de mogelijkheid heeft van gesproken ondertiteling. Dit geldt echter alleen voor het standaard tv-pakket. De Go box en Vo box zijn daarentegen veel uitgebreider. Je kunt de Gobox en Vobox ook gebruiken bij het bekijken van dvd’s en online streamingsdiensten.
  4. Webbox (www.webbox.nl)
    Dit is een alles-in-één audio-maatje; je kunt hiermee luisteren naar het laatste nieuws, kranten, tijdschriften, gesproken boeken, gesproken tv-ondertiteling (maar let op: alleen op het moment van uitzending, zie ook onder punt 2), radiostations, hoorspelen, websites, theatervoorstellingen, luister TV, podcasts en nog veel meer dan dat. Op de website webbox.nl staat een pdf met een veel uitgebreider overzicht van wat de Webbox allemaal voor je kan betekenen. Momenteel is er de Webbox 2 en de Webbox 3; het verschil tussen de twee versies zitten in het apparaat zelf (de Webbox 3 heeft een verbeterde techniek en mogelijk maakt dat naar de toekomst toe een uitgebreider aanbod mogelijk). Onder voorwaarden wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar; het aanvraagtraject wordt verzorgd door de leverancier. Het apparaat wordt aangesloten op internet (wifi of nog beter: bedraad). Je hebt wel een abonnement nodig om gebruik te kunnen maken van de diensten; van Passend Lezen, gesproken tijdschriften etc. is een ander abonnement nodig. Het abonnement is via Solutions radio BV aan te vragen (www.solutionsradio.com), het bedrijf achter de audio-maatjes.
  5. Daisy speler (www.lowvisionsop.nl)
    De website voor de Daisy-speler bestaat inmiddels niet meer, vandaar dat er gekozen is om een website te noemen van deze organisatie waar nog veel meer informatie te vinden is over tal van hulpmiddelen. Er zijn ook andere leveranciers. Dit apparaat leest kranten, boeken en tijdschriften voor. Dat kan via internet gaan, maar ook via daisy-cd’s, USB-stick of SD-kaart; in dat geval is de Daisy-speler ook onderweg te gebruiken als je geen of te slecht wifi hebt. Je hebt wel een abonnement nodig van Passend Lezen. Het apparaat wordt aangesloten op internet (wifi of nog beter: bedraad). Onder voorwaarden wordt dit vergoed door de zorgverzekeraar; het aanvraagtraject wordt verzorgd door de leverancier.
    Daisy-Cd’s hebben een speciaal bestandsformaat wat o.a. bibliotheken hanteren voor het kunnen lezen van de boeken of tijdschriften en biedt een goede navigatie. In een Daisy-speler kun je ook gewone Cd’s afspelen; de navigatiemogelijkheden zijn dan veel beperkter.
  6. App Passend Lezen
    Stichting Passend Lezen heeft een app ontwikkeld waarmee je boeken, hoorspelen kranten- en tijdschriften kunt lezen. Je streamt als het ware wat je wilt luisteren. Tevens kun je ook je boek of krant downloaden waardoor je dit offline kunt lezen. De app is in de appstores te downloaden en kost niets. Wel dien je een abonnement af te sluiten bij Passend Lezen.
  7. Go-app (www.go-app.nl)
    Als je ook als je niet thuis bent gebruik wilt maken van gesproken ondertiteling, dan kun je dat doen via de Go-app. De app is te downloaden voor zowel Apple telefoons als voor Android telefoons in de eigen appstores. Je kunt twee weken gratis gebruik maken van de app; wil je langer gebruik blijven maken, dan is een abonnement nodig; de kosten daarvan vind je in de appstores.
  8. Daisybox
    De Daisybox is een uitgekleede versie van de webbox 3. Het apparaat is handig te vervoeren. Je kunt er alleen lectuur mee lezen van  Stichting Passend Lezen. Deze wordt door de zorgverzekeraars vergoed. Zie voor meer informatie :  www.solutionsradio.nl of vraag aan uw eigen leverancier of dit hulpmiddel verkocht wordt.
  9. Soundbox (www.solutionsradio.com/soundbox/)
    Tot slot nog een totaal ander audio-maatje dan de voorgaande. Namelijk eentje die het voor visueel beperkte mensen mogelijk maakt om zonder hulp van een ander toch zelfstandig te stemmen bij verkiezingen. Het amendement van de Verenigde Naties Gehandicaptenverdrag uit 2016 heeft bepaald dat stemmen bij verkiezingen zonder hulp van derden mogelijk moet worden gemaakt. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken heeft zich achter dit amendement geschaard en stimuleert Gemeenten om dit mogelijk te maken. Hiervoor heb je dan wel de Soundbox nodig: hiermee kan de kieslijst beluisterd worden en helpt Stemmal (stemmal.nl) het juiste rondje te vinden dat rood gekleurd moet worden.

Kortom: er zijn inmiddels hele goede voorzieningen die het mogelijk maken voor onze leden om toch te kunnen blijven lezen, de televisie ondertiteling te horen en wat al niet meer. Dat is niet alleen ontzettend fijn, maar het maakt ook je eigen wereld weer een stuk groter en je kunt je mannetje of vrouwtje staan in gesprekken, omdat je goed op de hoogte kunt blijven van het nieuws. In veel gevallen wordt de aanschaf vergoed door de zorgverzekeraar, de leverancier kan daar nadere informatie over verstrekken.

Tot slot: de genoemde links geven nadere informatie over de verschillende audio-maatjes, maar het zal iedereen duidelijk zijn dat er verschillende leveranciers zijn die ze leveren; alvorens iets aan te schaffen kan het zinvol zijn om na te gaan waar je de beste prijs kunt krijgen. Voorbeelden van andere leveranciers zijn: www.worldwidevision.nl of www.slechtziend.nl maar er zijn er vast nog meer te vinden.

Hopelijk helpt u dit verder als u ook gebruik wilt maken van een audio-maatje.