Blauw oog opgelopen? Ook de iris verkleurt mee

Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten bepalen twee factoren onze oogkleur: de pigmentatie van de iris en de mate van lichtverstrooiing in het stroma van de iris. Recent Duits oogonderzoek leverde een derde bepalende factor op: acute hoge druk op het oog. Een flinke mep op het oog gehad? Tegen een deur opgelopen? Bij een blauw oog is een directe en opvallende kleurverandering mogelijk. In het meest extreme geval spreken de onderzoekers van een ‘regenboogoog’.

“En dan hebben we het niet over het ooglid, of de oogkas, maar over de iris van het oog” verduidelijkt Dr. Johan Streichelbach, oogheelkundig hoofdonderzoeker aan de universiteit van Felsenkirchen. “Vrijwel direct nadat iemand een blauw oog had opgelopen, door bijvoorbeeld een ongeluk, geweld of een vechtsport, hebben we soms markante kleurveranderingen kunnen waarnemen. Die kunnen langere tijd aanhouden, enkele weken zelfs. Een blauw oog kan bruin worden, maar na zware klappen op het oog, zoals in de bokssport, hebben we zelfs enkele keren een veelkleurigheid van de iris geconstateerd. Deze verkleuring had overigens geen enkel effect op het zicht”

“Oogkleur ontstaat door een samenspel van pigment en lichtverstrooiing. Dat die in de loop der tijd kan veranderen, wisten we al” vervolgt de hoofdonderzoeker. “Ogen van pasgeboren baby’s bijvoorbeeld. Of ogen van volwassenen, onder invloed van zo nlicht. Maar onlangs ontdekten we dus een derde variabele: acute druk door een ferme dreun op het oog”. Het team van Streichelbach ontdekte bovendien dat zo’n irisverkleuring ook maatschappelijke gevolgen kan hebben: “Denk aan een manager van de Bundesbank die niet door de irisscan van de centrale kluis heen kwam. We hebben dat meegemaakt. Dat is natuurlijk een kwalijke zaak.”

Zijn onderzoeksteam onderzocht de ogen van vechtsporters, maar ook mensen die ten gevolge van een ongeluk of huiselijk geweld met een blauw oog bij de EHBO belandden. Wat maakt dat een oogverkleuring korter of langer aanhoudt, weet Streichelbach nog niet, maar dat deze samenhangt met de plotselinge hoge druk op het oog wanneer iemand daar een mep op krijgt, staat voor de wetenschapper vast.

Vervolgonderzoek moet meer helderheid verschaffen over het daadwerkelijke verkleuringsproces, behandelingsmogelijkheden en eventuele gelijksoortige effecten in de iris na langdurig drukken of slaan op het oog. Voor dit laatste, wat minder gezonde deel van het onderzoek zoekt de oogwetenschapper nog proefpersonen. Zij kunnen zich aanmelden via de afdeling Spoedeisende Hulp van Felsenkirchen Medizentrum.

Bron: Dedicon, 1 april 2015
.

0 comments on “Blauw oog opgelopen? Ook de iris verkleurt meeAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *