Blind op de beursvloer

De beursvloer van een bank of beurshuis is allerminst het decor waar je met volledig gezichtsverlies zou kunnen werken zo zou je aannemen. Gestreste handelaren die dag in, dag uit ingespannen zitten te turen naar verschillende beeldschermen tegelijk, terwijl voor hun ogen de grafieken verspringen en de cijfertjes voorschieten.

Toch is de Indiër Vishal Agrawal (29) succesvol beurshandelaar namens internationale bank, de Standard Chartered.

Agrawal kreeg in 2004 de diagnose retinitis pigmentosa, een genetische oogziekte die langzaam blindheid veroorzaakt. Hij stond op dat moment op het punt naar de VS te vertrekken om er te gaan studeren, maar door zijn ziekte besloot hij dichter bij huis in Mumbai boekhouding te gaan studeren. Door de studiejaren heen bleef zijn zicht achteruitgaan. Zijn studieboeken ‘las’ hij met de automatische voorleesfunctie van zijn e-reader. Toen Agrawal in 2008 afstudeerde, was hij volledig blind.

400 procent winst

Na zijn studie was het niet eenvoudig om aan het werk te komen. Maar Agrawal had zijn zinnen gezet op een carrière in de financiële wereld. Hij leende geld van vrienden en begon naar zijn eigen inzicht aandelen te verhandelen. Toen hij het geld drie jaar later terug stortte aan de investeerders om opnieuw te gaan studeren, kon hij een winstmarge van 400 procent voorleggen.

Maar zelfs dat succes én een nieuw diploma van een van India’s beste managementscholen konden werkgevers er niet van overtuigen de blinde handelaar in dienst te nemen. Pas na zeven maanden zoeken nam zijn huidige werkgever, de Standard Chartered hem in dienst.

Geen ‘gewone’ werkgever

De bank wil zich profileren als dé werkgever voor financiële professionals met een handicap. En Agrawal was niet de eerste blinde werknemer. Ook op andere niveaus in de organisatie werken visueel gehandicapten bij de bank.

Agrawals werk is wel aan zijn handicap aangepast: hij volgt de bewegingen van de beurskoersen via spraaktechnologie en een apparaatje in zijn linkeroor, dat continu een razendsnelle stroom grafieken en boodschappen doorgeeft. Met deze technologie kan hij het overzicht houden op wijdere trends en langetermijnontwikkelingen.

Na drie jaar vindt Agrawal moeiteloos zijn weg op de beursvloer op kantoor en is hij duidelijk in zijn werk gegroeid. ‘Aan mijn gezicht kan je niet zien of ik geld verdiend of verloren heb,’ lacht Agrawal. ‘Volgens mijn baas is dat een teken dat ik een professionele trader geworden ben.’

Select gezelschap

Agrawal maakt intussen wel deel uit van een klein handjevol blinde beursprofessionals. Zijn mentor, Ashish Goyal, is eveneens blind, en werkte in Londen voor BlueCrest en JPMorgan. Op Wall Street vind je de blinde fondsmanager Laura Sloate en haar collega Lauren Oplinger, obligatiehandelaar voor JP Morgan Chase & C°. Maar succesverhalen als die van Agrawal zijn zeldzaam. Voor het merendeel van de blinden in India, zo’n 5,4 miljoen, blijft een succesverhaal als dat van Vishal Agrawal een verre droom.

Bron: De Standaard 11 juli 2016

0 comments on “Blind op de beursvloerAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *