Mensen die vanaf hun geboorte al blind zijn, gebruiken bij het oplossen van wiskundige opdrachten een extra hersendeel.
Mensen die wel kunnen zien, gebruiken dit hersendeel alleen bij het verwerken van visuele informatie en niet bij het rekenen. Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.
De onderzoekers van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore kwamen tot hun bevindingen door 37 proefpersonen rekensommen te laten maken in een hersenscanner. De helft van de deelnemers was vanaf de geboorte al blind.
De andere helft kreeg een blinddoek om, zodat hun brein zich alleen zou bezighouden met het oplossen van sommen en niet met bekijken van de omgeving in de hersenscanner.
Uit het onderzoek blijkt dat alle proefpersonen tijdens het rekenen gebruikmaakten van de zogenoemde sulcus intraparietalis, een hersengebiedje in de grote hersenen. “Hun hersenactiviteit was opvallend vergelijkbaar”, aldus hoofdonderzoeker Shipra Kanjlia op nieuwssite New Scientist.
Verschil
Toch was er ook een verschil te zien op de hersenscans. Bij de blinde deelnemers aan het experiment werd er een extra hersendeel actief: de visuele cortex.
In het dagelijks leven maken blinde mensen nooit gebruik van dit hersengebied, omdat ze geen visuele informatie binnenkrijgen. De visuele cortex lijkt bij hen een nieuwe taak te krijgen: rekenwerk.
“De visuele cortex is een zeer oude structuur die altijd al visuele informatie heeft verwerkt”, aldus Kanjilia. “We dachten dat dat niet kon veranderen, maar blijkbaar wel. Het is alsof blinde mensen een extra stukje van hun brein gebruiken bij het rekenen.”
Het is niet waarschijnlijk dat blinden voordeel hebben aan het extra hersendeel dat ze gebruiken bij rekenwerk. De blinde deelnemers presteerden tijdens het onderzoek niet beter bij het oplossen van sommen dan de andere proefpersonen.
Door: Nu.nl Dennis Rijnvis, 20 september 2016
0 comments on “Blinde mensen gebruiken ‘extra hersendeel’ bij wiskunde” Add yours →