“Ik heb mijn gevoelens wel eens vergeleken met een computer,” zegt Bobby, een 56-jarige man uit Centraal-Europa. “Het systeem – mijn hersenen – bevat een stukje software, maar de hardware – mijn lichaam – beschikt niet over de juiste apparatuur. En daarom blijft het systeem de hele tijd vragen: ‘Bevestig het apparaat, en druk op een toets.'”
Bobby heeft het over een bril. Een specifieke bril, met glazen die sterk genoeg zijn om zijn zicht te vervagen; een bril die de wereld signalen geeft dat zijn ogen niet goed zijn. Bobby’s gezichtsvermogen is prima, maar dat wil hij helemaal niet. Sinds zijn kindertijd wil hij al slechtziend zijn. Hij wil dat zelfs zo graag, dat het heeft geleid tot een levensstijl van ‘blindsimming’: het simuleren van blindheid door zijn eigen zicht te belemmeren. “Het is moeilijk uit te leggen,” zegt hij. “Ik heb altijd al slechtziend willen zijn. Altijd.” Zijn favoriete manier van blindsimming – het dragen van zowel een bril en lenzen die zijn zicht laten vervagen – zorgt ervoor dat hij zich intens tevreden voelt. Alsof hij dan pas echt zichzelf is. Bobby is een gedeeltelijke blindsimmer: hij wil het liefst heel erg bijziend zijn, maar niet volledig blind. Op een gegeven moment droeg hij zes jaar lang elke dag een bril en lenzen, maar zijn blindsimming stopte toen hij met zijn huidige partner ging samenwonen. Zijn partner begrijpt er namelijk helemaal niks van.
Bobby’s wens om slechtziend te zijn, terwijl hij prima kan zien, is een uiting van Body Integrity Identity Disorder (BIID) BIID, een aandoening die zo zeldzaam en controversieel is, dat het nog niet staat opgenomen in de officiële lijst van psychische aandoeningen. De meest voorkomende gevallen van BIID zijn mensen die een gezond ledemaat willen laten amputeren of verlammen. Zeldzamer zijn de gevallen van mensen die blind, doof of gecastreerd willen zijn. De term werd pas in 2004 uitgevonden, toen dr. Michael First, een professor Klinische Psychiatrie van Columbia University, een artikel over het onderwerp schreef in het tijdschrift Psychological Medicine. Volgens het onderzoek van professor First, beginnen de ongewone verlangens van BIID meestal in de kindertijd, en kan het worden geactiveerd door het zien van iemand met de stoornis.
Mijn zicht was een gevangenis. Toen ik deed alsof ik blind was, voelde ik me vrij. – Jewel Shuping
Laatst trok de blindsimmer Jewel Shuping een hoop aandacht, toen ze beweerde dat ze zichzelf had verblind met een fles afvoerreiniger. Eén oog raakte hierdoor zo ernstig beschadigd dat het verwijderd moest worden. Shuping beweerde dat een “sympathieke psycholoog” haar hielp met de procedure, al vinden professor First en Snopes dit moeilijk te geloven. “Mijn zicht was een gevangenis,” vertelde ze me. “Toen ik deed alsof ik blind was, voelde ik me vrij.” Ze kan zich, net als Bobby, niet herinneren dat ze zich ooit anders heeft gevoeld. Er zijn voor professor First echter nog te veel onduidelijkheden om haar geval als een voorbeeld van een ethische procedure te gebruiken. Daarom is elke vorm van oogchirurgie voor blindsimmers op dit moment nog “volledig speculatief”. De mensen met BIID, die geen goedgekeurde behandeling kunnen krijgen, kunnen echt heel ver gaan om hun lichaam in lijn met hun gedachten te krijgen. Er zijn mensen die zo erg naar amputatie verlangen dat ze droogijs hebben gebruikt om hun benen op zo’n manier te verwonden, dat ziekenhuizen wel tot amputatie gedwongen werden.
Tori Telfer
Bron: http://www.vice.com/nl/read/er-bestaan-mensen-met-gezonde-ogen-die-graag-blind-willen-zijn-814, 20 oktober 2015
0 comments on “Er bestaan mensen met gezonde ogen die graag blind willen zijn” Add yours →