ICT helpt bij zelfstandig functioneren

ICT biedt veel innovatie en creatieve oplossingen en daar zet Bartiméus optimaal op in. Het streven is dat mensen met een visuele (en meervoudige) beperking met behulp van ICT zo zelfstandig mogelijk kunnen functioneren en hun deelname aan de maatschappij zo volledig mogelijk is.

Alle activiteiten rond cliënten ICT, zoals ideeën verzamelen, onderzoek, implementatie en kennisdeling, worden gecoördineerd door Hans Scholten, coördinator Cliënten ICT en Domotica. We noemen enkele voorbeelden:

ICT4VIP
ICT4VIP (Visually Impaired People) houdt zich bezig met technologische innovatie en de toepassing ervan voor deze doelgroep. Paul de Nooij, projectleider ICT4VIP: ‘Ideeën verzamelen we bijvoorbeeld via de roadshow ‘Jouw beste idee voor Bartiméus’. Samen met medewerkers, cliënten en bedrijven door het hele land zoeken we dan op een creatieve manier naar ideeën. Tijdens de conceptfase van zes tot acht weken onderzoeken we of een idee levensvatbaar is. We kijken of er al zoiets bestaat, of we het kunnen aanpassen of ontwikkelen. Zo ligt er nu een idee voor een virtuele geleidelijn op het terrein van Bartiméus Zeist, om te testen en om te laten zien wat er mogelijk is. Ook zijn we bezig met beacons ofwel bakens, kleine doosjes met een zendertje dat een bluetooth-signaal uitzendt naar je smartphone. Met behulp van de ViaVia-app die wij ontwikkelden, weet je in een gebouw of op een terrein steeds waar je bent en kun je je zelfstandig verplaatsen.’

FabLab
Het FabLab is gespecialiseerd in het ontwikkelen van technologische hulpmiddelen en ICT-maatwerk, vooral gericht op mensen met een meervoudige beperking en hun omgeving. Joost Hartveldt, projectleider: ‘Iedereen kan bij het FabLab binnenlopen om ICT-hulpmiddelen te proberen of te lenen.
Wij bedenken, ontwikkelen en testen ICT-oplossingen en adviseren over ICT-hulpmiddelen. Bestaande hulpmiddelen passen we aan of verbeteren we.
Dit doen we samen met de cliënt en zijn ouders of begeleider, zodat alles helemaal op maat is en precies aansluit bij de mogelijkheden van de cliënt.’ Door te kijken naar oplossingen zijn al veel innovaties tot stand gekomen. Voorbeeld hiervan is de Heartbeat, een polsband of riem die trillingen geeft bij het naderen van een object. Cliënten kunnen binnen daardoor voelen wanneer hun begeleider in de buurt is.

Link4All
Dick Lunenborg is ICT-coördinator en mede-oprichter van het FabLab:
‘Nationaal en internationaal is Bartiméus voortrekker op het gebied van ICT voor mensen met een visuele (en verstandelijke) beperking. We werken onder meer samen met Accessibility toegankelijk internet, Visio, Hogeschool Utrecht en softwareontwikkelaar ISDC. Kennis delen we via www.link4all.nl , een landelijk platform van zo’n tien gehandicaptenorganisaties waaraan wij deelnemen en we vertegenwoordigen de organisatie op symposia.’

B-Link en digitale levensboek
Projectmedewerker en mede-ontwikkelaar van het FabLab Marjolein Smit: ‘De allereerste uitdaging waar we jaren geleden voor stonden, was: Hoe kan iemand met een visuele en verstandelijke beperking op internet en mailen?
We hebben toen B-Link ontwikkeld, een site die je kunt bedienen met twee toetsen. Nu is er www.ikbenonline.com , met nog meer mogelijkheden. Ook hebben we het digitale levensboek ontwikkeld. Hierin kan iemand zijn levensverhaal optekenen in de vorm van filmpjes, foto’s, verhalen en muziek. Zo leert de omgeving hem of haar beter kennen én begrijpen. Het is ook breder toepasbaar, bijvoorbeeld voor mensen met dementie.’
Veel methodieken heeft Bartiméus zelf ontwikkeld. Er wordt samengewerkt met wetenschappelijk onderzoekers om te kijken wat werkt en niet. De reacties van cliënten zijn daarbij natuurlijk even belangrijk.

Meer weten:
Neem contact op met: ict4vip@bartimeus.nl

(Bron: Kennismagazine Bartiméus september 2015)

0 comments on “ICT helpt bij zelfstandig functionerenAdd yours →

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *