Kleurenblindheid en smartphone

Rood-groenkleurenblindheid is de meest voorkomende vorm van kleurenblindheid. Voor mensen met kleurenblindheid is het standaardkleurenschema van een smartphone-interface verre van ideaal en soms zelfs ronduit onbruikbaar.

Android Lollipop 5.0 schenkt voor het eerst aandacht aan die groep gebruikers door toepassing van aangepaste kleurenschema’s. De functie luistert naar de naam: ‘Kleurcorrectie’ en is te vinden in het onderdeel ‘Toegankelijkheid’, onder ‘Scherm’ (soms ook ‘Visie’ genoemd). Op bepaalde toestellen kun je het snufje alleen in- en uitschakelen, maar de meer pure uitvoeringen van Android bieden drie verschillende correctiemodi voor evenveel vormen van de aandoening: deuteranomalie (rood-groen, het meest voorkomend) protanomalie(roodzwakte) en tritanomalie (blauw-geel).
Indien die aanpassingen van het standaardkleurenschema niet volstaan, biedt (een combinatie met) de eveneens nieuwe functie ‘Kleurinversie’ wellicht soelaas. Daarbij worden de kleuren omgekeerd wat een hoger contrast oplevert. ‘Kleurcorrectie’ en ‘Kleurinversie’ verkeren nog in een experimentele fase en daardoor kunnen ze invloed hebben op de prestaties van de telefoon.
Apple voorzag tot nu toe geen aangepaste kleurenschema’s voor kleurenblinden, maar iOS kent wel twee andere functies die de zichtbaarheid en leesbaarheid kunnen vergroten: ‘Keer kleuren om’ (vergelijkbaar met ‘Kleurinversie’ op Android) en ‘Grijstinten’ waarbij de kleuren volledig worden uitgeschakeld. Je vindt beide functies via het onderdeel ‘Algemeen, Toegankelijkheid’ van de ‘Instellingen-app’.

(Bron: Infovisie MagaZIEN december 2015)

0 comments on “Kleurenblindheid en smartphoneAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *