LUMC geeft oogheelkundig onderzoek impuls

LEIDEN – Het LUMC heeft samen met Europese partners 12 miljoen euro subsidie binnengehaald voor oogheelkundig onderzoek. De subsidie komt van Horizon2020, een van de belangrijkste Europese subsidieprogramma’s. Het geld gaat naar twee innovatieve projecten: de behandeling van uitzaaiingen bij oogmelanoom patiënten en van patiënten met een beschadigd hoornvlies.
Martine Jager en haar team kunnen de subsidies goed gebruiken. Er is een groot tekort aan geld voor oogheelkundig onderzoek, terwijl er door vergrijzing steeds meer mensen problemen hebben met het zien. ,,Blindheid voorkomen, oog kanker te lijf gaan; ons onderzoek is er heel direct op gericht al binnen een paar jaar onze patiënten beter te kunnen helpen.’
Het project Arrest Blindness is gericht op het ontwikkelen van een kunstmatig hoornvlies als alternatief voor donorweefsel. Een beschadigd hoornvlies kan gehele of gedeeltelijke blindheid tot gevolg hebben. Een transplantatie kan het zicht terugbrengen.

Vissenschubben
Er is echter wereldwijd een groot tekort aan menselijk donorweefsel. Samen met het Leidse bedrijf Aeon Astron werkt het LUMC al een aantal jaren aan de ontwikkeling van een kunstmatig hoornvlies op basis van vissenschubben. Met de Horizon2020-subsidie heeft het LUMC geld om de ontwikkelingen te versnellen.’

In het tweede project, UM Cure, staat de zoektocht naar een goede behandeling van oogmelanoom uitzaaiingen centraal. Het is tegenwoordig heel goed mogelijk om tumoren in het oog te behandelen, het LUMC is erin gespecialiseerd. Maar een efficiënte behandeling voor uitzaaiingen van oogmelanoon bestaat nog niet.

Immunotherapie
Het LUMC heeft een consortium opgezet met de belangrijkste andere Europese centra, zoals het Instituut Curie, de Universiteit van Liverpool en de Champalimaud Foundation in Lissabon. Ook patiëntorganisaties zijn betrokken bij de subsidieaanvraag.
Volgens Martine Jager gaan de ziekenhuizen samen onderzoeken hoe immunotherapie of ‘targeted therapie’ kan worden ingezet om uitzaaiingen te behandelen. Resultaten hoeven niet lang uit te blijven. ,,Patiënten kunnen hierdoor al heel snel profiteren van het onderzoek.”

Bron: Wilfred Simons, 9 september 2015
http://www.leidschdagblad.nl/

0 comments on “LUMC geeft oogheelkundig onderzoek impulsAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *