Tijdens de eerste weken in het leven van een baby vinden grote veranderingen plaats. Een baby begint meteen na de geboorte vanzelf te ademhalen, hij huilt, maakt contact en ontwikkelt. Baby’s hebben maar een beperkt zicht net na de geboorte. Tijdens het eerste levensjaar zal het zicht een hele ontwikkeling ondergaan, maar wat ziet een baby nu juist?
Vision Direct, een online retailer van contactlenzen, heeft een handig en interactief hulpmiddel ontwikkeld om de wereld door de ogen van een baby te ontdekken.
Net na de geboorte heeft een baby een heel wazig zicht. Hij kan licht, vormen en beweging onderscheiden, maar kleuren zijn nog moeilijk. Een pasgeboren baby ziet alles in een grijze waas. Hij ziet het gezicht van diegene die hem vasthoudt, maar kan nog niet beide ogen op iets richten. De ogen blijven tot 2 maanden dwalen.
Het zicht ontwikkelt zich verder tussen 3 en 4 maanden
Het zicht van een 3 maanden oude baby wordt steeds scherper en het focussen op één punt gaat veel beter. Hij volgt bewegingen zonder zijn hoofd te moeten bewegen. Ook kleuren worden stilaan duidelijker. Hij zal zijn hand uitsteken naar dingen, maar kan ze nog niet vastpakken.
Diepte en afstand inschatten begint vanaf 5 maanden
Kleuren worden vanaf een leeftijd van 5 maanden veel helderder, maar ook diepte en afstand van objecten worden duidelijker. Vanaf deze leeftijd begint een baby dingen vast te grijpen en begint hij objectpermanentie te begrijpen. Een balletje dat bijvoorbeeld onder de kast rol, is er nog altijd. Daarnaast verbetert ook zijn oog-handcoördinatie.
Tussen 9 en 12 maanden wordt zicht scherper.
Op een leeftijd van 9 maanden is het gezichtsvermogen bijna gelijk aan dat van een volwassene. Een baby kan nu focussen op objecten en deze volgen, en kan mensen op afstand herkennen. Stimuleer een baby met spelletjes zoals verstoppertje. Het zicht van een 12 maanden oude baby is net zo scherp en helder als dat van een volwassene.
Bron: Vision Direct, 6 april 2016
0 comments on “Wat ziet een baby?” Add yours →