Het was op zaterdag 9 november een drukte van belang bij de Jaarbeurs in Utrecht. Honderden vooral jeugdige belangstellenden stonden in de rij voor de kassa van de grootste Spellenbeurs van Nederland. Daar tussendoor wezen stewards mensen met een visuele beperking en hun begeleiders de weg naar het Oogcongres, in één van de andere zalen van de Jaarbeurs. Maar ook hier: honderden mensen die vroeg waren opgestaan om niks te missen op het gebied van nieuwe ontwikkelingen in de oogheelkunde. Het Oogcongres wordt elk jaar georganiseerd door het Oogfonds en de Oogvereniging in samenwerking met de Macula Vereniging en enkele andere organisaties. Op het magazine dat na afloop werd uitgereikt was ook onze eigen NCB vermeld.
De eerste spreker van de dag was prof. dr. Camiel Boon die nieuwe ontwikkelingen besprak in de oogheelkunde: Van gentherapie tot stamcellen. Ronduit spectaculair zijn de vorderingen van de laatste decennia. Ongelooflijk, hoeveel meer mogelijkheden tot behandeling erbij zijn gekomen in één à twee generaties. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van oogziekten. Zo waren erfelijke oogziekten zoals de ziekte van Stargardt en retinitis pigmentosa tot voor kort niet behandelbaar. Maar eindelijk zijn er veelbelovende ontwikkelingen op het gebied van gentherapie: op dit moment worden al daadwerkelijk mensen met gentherapie behandeld, in de hoop dat hun ziekte kan worden stopgezet. Daarom is het des te belangrijker dat mensen met een erfelijke oogziekte bekend zijn in een expertisecentrum, en genetisch onderzoek wordt uitgevoerd. Ook stamcelonderzoek heeft een grote vlucht genomen, zodat in de toekomst ook stamcelbehandeling misschien mogelijk wordt. Daarnaast zijn er veelbelovende digitale ontwikkelingen zoals de oogchip en digitale mini-camera’s. Professor Boon gaf een uitleg over deze ontwikkelingen, met hun mogelijkheden en beperkingen. Deze jeugdige professor bracht veel enthousiasme teweeg in de zaal.
Emeritus hoogleraar prof. dr. Hans van Delden riep de aanwezigen in zijn voordracht Meer mens-minder patiënt op met de artsen en de andere hulpverleners mee te denken, zelf de regie over zijn of haar ziekte te nemen. Het belang van samen beslissen in de zorg wordt alom erkend. Lid worden van een patiëntenvereniging biedt daartoe mooi de kans. Hoe kan bevorderd worden dat participatie op de verschillende niveaus daadwerkelijk gebeurt? Een belangrijke voorwaarde daarvoor is dat de leefwereld van de patiënt het uitgangspunt is van de zorg: meer mens, minder patiënt. Maak een einde aan onderdanigheid en dankbaarheid ten opzichte van de arts, zo luidde de oproep van professor Van Delden.
Bij beide sprekers is er geen gebruik gemaakt van visuele middelen.
De derde inleider was oogarts dr. Richard Zegers, die gepromoveerd is op een onderzoek van Oogletsels in de Laurel en Hardy-films. Samen met zijn dochter heeft hij 92 films bestudeerd van de dikke en de dunne. Vroeger waren ze immens populair – en nog steeds zijn ze de moeite van het kijken waard: de films van komieken Stan Laurel en Oliver Hardy. Deze films kenmerken zich door een grote hoeveelheid lichamelijk geweld. Ook de ogen staan bloot aan dit geweld, waardoor diverse verwondingen kunnen ontstaan. Dokter Zegers en zijn dochter constateerden dat in 94% van deze films oogletsel voorkomt, in totaal 88 oogtrauma’s. Op humoristische wijze liet hij beeldfragmenten zien, waarbij de inleider zelf zorgde voor audiodescriptie (beeld toegankelijk maken). Een overweldigend enthousiast applaus bevestigde dat de aanwezigen hebben genoten van dit laatste programma onderdeel voor de lunchpauze.
Het middagprogramma bestond uit 15 parallel sessies, waarvan men er twee kon volgen. Heel interessante ontwikkelingen op het gebied van biomarkers, nieuwe behandelingsvormen en nieuwe genetische inzichten kwamen aan de orde. Jammer dat je zoveel voordrachten niet kunt volgen. Voor ons sprong de workshop van Cees Grimbergen, een bekend tv-presentator, er uit: “Partner van: wat kun je betekenen en wat betekent dit voor jou?”
Al met al een geweldige dag, die we absoluut niet hadden willen missen. Zie voor een terugblik ook op www.oogcongres.nl.
We kijken uit naar het Oogcongres 2020.
0 comments on “Oogcongres 2019” Add yours →