Futuristische bril laat slechtzienden weer zien

Een nieuwe bril gaat ervoor zorgen dat een deel van de mensen die slechtziend is weer kan zien. Het gaat om mensen die de aandoening retinitis pigmentosa hebben. Zij zien alleen recht voor zich uit nog een heel klein beetje, maar dankzij de bril kan beeld direct het oog in worden gestuurd waardoor ze weer meer kunnen zien.

De bril, IRIS II genaamd, bevat een camera waarmee de beelden die de ogen zouden moeten zien worden vastgelegd. Via een implantaat in op de ogen worden die beelden direct via het oog naar de hersenen doorgestuurd. Het implantaat kan overigens ook weer worden verwijderd, zonder de ogen verder te beschadigen. Het is overigens niet zo dat mensen die de bril dragen weer volledig kunnen zien. Het idee is dat ze licht en vormen kunnen waarnemen om de wereld om hen heen te kunnen zien. Haarscherp of met kleur zijn de beelden helaas niet.

Het Franse Pixium Vision, het bedrijf dat de IRIS II heeft ontwikkeld, heeft toestemming gekregen om de bril te testen. Deze testen zullen plaatsvinden in het Moorfields Eye Hospital in Londen.

Bron: Live Forward, 2 juni 2016

0 comments on “Futuristische bril laat slechtzienden weer zienAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *