Een ‘digitale geleidelijn’ voor blinden

Drie HvA-studenten werken aan een ‘digitale geleidelijn’ voor blinden in samenwerking met Koninklijke Visio. De app moet blinden en slechtzienden veiliger door de stad begeleiden met behulp van ‘beacons’ oftewel radiobakens.

Deze zendertjes, die bijvoorbeeld in lantaarnpalen hangen, versturen omgevingsinformatie naar mobiele telefoons. De app voor blinden en slechtzienden zet dit onder andere om in audioberichten, zoals informatie over een druk kruispunt of station.

Grote steden zijn vol onverwachte obstakels voor blinden en slechtzienden. De drukte en het lawaai maken het voor hen nog extra moeilijk zich hier te oriënteren.

Onderzoeker Joey van der Bie van het lectoraat Digital Life (HvA/Amsterdam Creative Industries Network) kijkt daarom samen met expertisecentrum Koninklijke Visio hoe bakens blinden en slechtzienden kunnen helpen bij het navigeren door de stad.

De beacons hangen op drukke plekken, zoals op stations en in verkeerslichten, en zenden via een draadloze (bluetooth)verbinding een signaal uit over de omgeving. Zodra een mobiele telefoon in de buurt van deze zender komt, vangt die dit signaal op. De app voor blinden en slechtzienden zet dit via Screenreader-software om in audioberichten.

De app laat daarnaast plaatjes en teksten zien voor de slechtziende gebruikers, die wel dichtbij kunnen zien. Deze app toont herkenningspunten in de buurt, zoals een ING-bank tegenover het station.

Bron: Emerce, 11 oktober 2016

Foto: Kenneth Buker

0 comments on “Een ‘digitale geleidelijn’ voor blindenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *