Herstel maculadegeneratie met stamcelbehandeling

blue eye

Herstel van maculadegeneratie

Nieuwe stamcelbehandeling herstelt zicht van twee bijna blinde patiënten met maculadegeneratie

Twee mensen die zo goed als niets meer zagen, kunnen nu opnieuw veel beter zien dankzij een experimentele stamcelbehandeling voor leeftijdsgebonden maculadegeneratie.

Er moet wel nog meer onderzoek gebeuren naar de veiligheid van de procedure. Een patiënt in de studie, de 86-jarige Douglas Walter, had ernstige maculadegeneratie, en kon niet meer zien uit zijn rechteroog. Na de behandeling, kan hij opnieuw de krant lezen, zo vertelde hij aan de BBC in Engeland.

Wat is maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie is een veel voorkomende oorzaak van gezichtsverlies bij mensen ouder dan 50 jaar.
De aandoening veroorzaakt schade aan een deel van het oog dat de macula of gele vlek genoemd wordt, en dat centraal in het netvlies ligt. De macula is verantwoordelijk voor het centrale gezichtsveld, dat ons toelaat dingen te zien die recht voor ons staan, en dat we onder meer gebruiken voor dagelijkse taken als auto rijden en lezen.
In het onderstaande filmpje kunt u zien wat maculadegeneratie is en wat een een patiënt met ernstige maculadegeneratie kan zien.

Netvliespigment-epitheel

In de nieuwe studie concentreerden de onderzoekers zich op een laag cellen, achter de macula die het “netvliespigment-epitheel” genoemd wordt. Dat netvliespigment-epitheel verschaft voeding aan bepaalde cellen van het oog, en het is betrokken bij de progressie van maculadegeneratie. De onderzoekers gebruikten stamcellen om een nieuw “lapje” netvliespigment-epitheel te creëren.
Ze begonnen met embryonale stamcellen – die om het even welke cel in het lichaam kunnen worden -, en brachten die ertoe netvliespigment-epitheelcellen te worden. Het lapje cellen werd vervolgens chirurgisch geïmplanteerd in het oog van de patiënten, achter de macula.

Intussen is de operatie al een jaar achter de rug, en zowel Waters als de andere patiënt in de studie, een vrouw van in de 60, hebben nog steeds hun verbeterde gezichtsvermogen.

Veiligheid

Twee patiënten is een heel klein onderzoeksveld, en er is nog meer onderzoek nodig naar de veiligheid van de ingreep, zo zeggen de onderzoekers. Er is ongerustheid dat de getransplanteerde cellen zich ongecontroleerd zouden kunnen gaan delen en kankerachtig zouden kunnen worden, ook al hebben de onderzoekers daar voorlopig nog geen aanwijzingen voor gevonden.
Momenteel is de behandeling enkel geschikt voor de zogenoemde natte maculadegeneratie, een vorm van de ziekte waarbij de macula beschadigd raakt door de groei van abnormale bloedvaten.

De onderzoekers hopen dat hun behandeling ook kan helpen bij de droge vorm, die veruit het meeste voorkomt, en die zich voordoet als de cellen, de kegeltjes, in de macula geleidelijk aan afsterven.

De studie van de Britse onderzoekers over de twee patiënten is gepubliceerd in “Nature Biotechnology“.

Door: Luc De Roy

Bron: VRT, 21 maart 2018

0 comments on “Herstel maculadegeneratie met stamcelbehandelingAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *