Studenten maken kleuradvies-app voor blinden en slechtzienden

Derdejaarsstudenten Informatica uit Den Bosch hebben een app gemaakt die blinden en slechtzienden kan voorzien van stijl- en kleuradvies. Met behulp van een ingebouwde kleurenscanner krijgen visueel beperkten via een voice-over te horen of een bepaald kledingstuk bij de persoon past. De studenten werkten een halfjaar aan de app.

Stijl- en kleuradvies via een app

De stijl- en kleuradvies-app werd gemaakt in opdracht van Bartiméus. De studenten hebben bij een bezoek aan de organisatie zelf ook een kleurenles gekregen en konden in een donkere kamer ervaren hoe het is om niet te kunnen zien.

Kleurenscanner en voice-over
Met de informatie van Bartiméus op zak zijn ze een halfjaar in twee groepen aan de slag gegaan met de iOS app. Volgens de studenten was het bouwen van de kleurenscanner het moeilijkste onderdeel. Blinden en slechtzienden kunnen met de kleurenscanner in de app zelf kledingstukken scannen, waarbij de hoofdkleur van een kledingstuk wordt uitgelicht. Dit bleek technisch echter zeer lastig, omdat licht een grote invloed heeft op de kleur. De stof van een kledingstuk kan er onder kunstlicht namelijk heel anders uitzien dan in daglicht. Ook zijn er verschillende benamingen voor kleuren, denk maar aan roze, fuchsia en roségoud. Na het scannen vertelt een voice-over of de kleur bij de persoon past.

Ondanks de obstakels zijn de studenten uit Den Bosch uiteindelijk blij met het resultaat. De iPhone-app staat helaas nog niet in de App Store, maar wij verwachten dat deze daar binnenkort te vinden zal zijn.

Bron: iCulture 9 juli 2016

0 comments on “Studenten maken kleuradvies-app voor blinden en slechtziendenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *