Nieuw Oogcafé Krimpen aan den IJssel

Ontmoeting

Krimpen aan den IJssel – Mensen met een visuele beperking dreigen vaak in een isolement te raken. Bij elke fout die ze maken gaan ze de volgende keer minder gemakkelijk de deur uit. Totdat ze uiteindelijk alleen nog maar thuis zitten. Het Oogcafé is opgezet om die mensen te helpen. Hen zelfvertrouwen te geven, door en met anderen, zodat ze blijven meedoen in de maatschappij.

Door Thea van der Raaf

Innitiatiefneemster

Lia de Ruijter kreeg in 1995 oogklachten en is inmiddels zodanig visueel beperkt dat zij hulp van een hulphond nodig heeft. Ze redt zich goed. Ze heeft in de 23 jaar veel geleerd om zo goed mogelijk met haar beperking om te gaan. Ze heeft onder andere een jaar gerevalideerd in Apeldoorn. Lia: “Daar leerde ik hoe ik met mijn beperking om moest gaan, niet alleen van de deskundigen, maar ook heel veel van lotgenoten. Simpele dingen waar je zelf niet opkomt, maar die zo logisch zijn. Kunnen vragen: Hoe doe jij dat? Ervaringen uit de praktijk waarmee ik weer verder kon.

Oprichting van het  Oogcafé

Dat is de reden voor de oprichting van het Oogcafé. Van elkaar kunnen we leren. We kunnen elkaar over grenzen heen tillen. Ervaringen uitwisselen, tips delen en van deskundigen horen waar we terecht kunnen met onze problemen. Accepteren zullen we het misschien nooit, maar je kunt leren ermee om te gaan.” Lia weet uit eigen ondervinding hoe snel je je van de wijs laat brengen. Ze vertelt: “Ik werd eens bijna aangereden tijdens het oversteken. Het was niet eens mijn eigen schuld, maar ik was wel zodanig geschrokken dat ik nooit meer de straat op was gegaan, als er op dat moment niet iemand bij was geweest die mij er doorheen hielp en mij mijn zelfvertrouwen weer teruggaf.”

Ook toegankelijk voor zienden

Behalve voor visueel beperkte mensen zelf zijn de bijeenkomsten zeker ook bedoeld voor mensen in hun omgeving die ermee te maken hebben. Door ervaring van anderen te horen, krijgen zij inzicht in wat het betekent om een visuele beperking te hebben, ontwikkelen zij begrip en kunnen zij beter ondersteunen. Bij Lia was het niet alleen een proces waarbij het gezin zich aanpaste, maar ook waarbij zij zelf leerde begrijpen hoe haar gezin ermee omgaat.

Wanneer is het Oogcafé geopend

Het Oogcafé is elke eerste woensdag van de maand geopend van 13.30 tot 15.30 uur. Inloop vanaf 13.00 uur. De eerste bijeenkomst is op 5 september in ontmoetingscentrum Prinsessenpark, Oranjesingel 1 (voorheen witte flatjes). De entree is 2 euro. Telkens zal er een deskundige een interessant onderwerp bespreken. De eerste bijeenkomst is dit Van Nes Optiek.

Bron: Krimpen en Lekstreek

Voor info: Lia de Ruijter 06 41946630 / liaderuijter@caiway.net.

0 comments on “Nieuw Oogcafé Krimpen aan den IJsselAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *