Slechtzienden kunnen altijd met hulp stemmen

WOERDEN – Een stemlokaal in de binnenstad is woensdagochtend toneel geweest van een opstootje. Een slechtziende man wilde zijn stem uitbrengen met behulp van een vrouw in Concordia, maar dat werd door leden van het stembureau niet toegestaan. De man werd daarop boos.
Bij een woordenwisseling zou de slechtziende Woerdenaar, die ook nog eens in een rolstoel voortbewoog, een aanwezige ambtenaar in functie hebben beledigd, zo schrijft RTV Utrecht. Ook verscheurde de man zijn stempas.

Het stembureau heeft het incident gerapporteerd aan de gemeente. Het eerder vermelde bericht dat er een proces-verbaal zou zijn opgemaakt door de politie, blijkt niet te kloppen. Volgens de burgemeester ligt het incident genuanceerder. De slechtziende en invalide man zou zich niet hebben willen legitimeren, iets dat verplicht is bij het stemmen. Overigens wordt voor blinden en slechtzienden in het stemhokje een uitzondering gemaakt. Zij mogen wel degelijk iemand meenemen in het stemhokje om te helpen.
Ondanks het verscheurde biljet lijkt de opkomst in Woerden mee te vallen. Volgens burgemeester Victor Molkenboer had rond het middaguur 13% van alle kiesgerechtigden zijn of haar stem uitgebracht.

Update 19/03: Het verhaal zou toch anders verlopen zijn. Niet de invalide man zelf maar zijn dochter zou het stembiljet hebben verscheurd na een woordenwisseling over het aanwezig zijn bij de slechtziende man in het stemhokje. Daarop werd de dochter zo boos dat het een stembiljet heeft verscheurd. Een stembiljet dat al was ingevuld werd keurig in de bus gedaan. De dochter heeft een klacht ingediend over de gang van zaken.

Bron: http://www.dichtbij.nl/woerden/regionaal-nieuws/artikel/3942799/slechtziende-man-verscheurt-stembiljet-in-concordia-na-opstootje.aspx, 18 maart 2015.

0 comments on “Slechtzienden kunnen altijd met hulp stemmenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *