In gesprek met Yvette Veerman en Ricardo Smidt

Hartelijk welkom. Jullie zijn sinds kort lid van de NCB.
Yvette en Ricardo, een positief stel, dat graag met de interviewers in gesprek gaat. Beiden zijn geboren in 1984, nota bene in hetzelfde ziekenhuis, in Naarden. Ricardo zag het levenslicht toen dat jaar nog maar nauwelijks was begonnen, op 20 januari. Het jaar was al goed op streek toen Yvette zich meldde: 4 september. Hun grote wens is dat wanneer ze trouwen dat ook in Naarden kan plaatsvinden. Daarmee zou de cirkel rond zijn.
Ze kennen elkaar nu zeven jaar. Hun eerste contact was via internet, zo gaat dat tegenwoordig. Na chatten en e‑mails schrijven over en weer kwam het tot een ontmoeting en toen sloeg de vonk echt over. Sindsdien proberen ze elkaar te helpen en tot steun te zijn en dat gaat al heel wat jaren prima. Samen bouwen ze aan hun toekomst.
Ricardo heeft op school gezeten bij Visio in Huizen, tot zijn achttiende. Als gast‑leerling heeft hij ook lessen gevolgd aan het Oostvaarders College en kwam hij uiteindelijk terecht op het ROC Flevoland‑Buiten en vervolgens nog op het Dudok College in Hilversum. Een langdurige schoolloopbaan, tot omstreeks zijn 23e/24e jaar. Hij rondde zijn opleidingen af met de diploma’s keukentechniek A en B. Daarna moest hij leren op eigen benen te staan, zelfstandig wonen, enzovoort. Maar hij had een interessante en intensieve vrijetijdsbesteding: schaatsen en skeeleren, als teamsport. Hij bereikte hierin een bewonderenswaardig niveau, in de Super Bowl, met als uiteindelijke bekroning: deelname aan de Special Olympics World Summer Games 2015 in Los Angeles (Verenigde Staten). Hij werd daar tweede van de wereld op de afstand 300 meter, en twee keer de eerste op 100 meter. In de volgende jaren is hij gestopt met sporten op dit hoge niveau, omdat hij er in toenemende mate last van kreeg dat hij bij vermoeidheid slechter ging zien. Door de corona‑epidemie kwam er bovendien een einde aan het teamgebeuren. Als hij echt moe is ziet Ricardo niks meer. Een heel lastige visuele beperking, met ernstige impact op het dagelijks leven. Het gaat om een geleidingsprobleem, van de ogen naar de hersenen. Via zijn PGB werkt hij nu bij Brownies&downieS in Almere. Dat doet hij met veel inzet en met plezier. In zijn vrije tijd volgt hij een cursus om zich om te scholen tot ICT’er. Hij zou graag websitebouwer willen worden.
Yvette heeft op school gezeten in Bosch en Duin. Ze had toen nog niet zo veel last van haar visuele beperking. Maar dat werd gaandeweg erger. Er is nog nader medisch onderzoek gaande. Inmiddels kan ze nu alleen nog grootletterboeken lezen. Na in Amersfoort werkzaam te zijn geweest in de horeca woont en werkt ze nu in Almere. Met veel plezier neemt ze deel aan ‘Een veilige plek voor iedereen’, een leer‑/werkbedrijf en dagbesteding in Almere‑Buiten. Dierenverzorging, producten verkopen, tuinbouw, huishoudelijk werk, een verscheidenheid aan keuzes. Je hoeft je daar dus echt niet te vervelen.
In haar vrije tijd luistert Yvette graag naar muziek. Ze heeft belangstelling voor diverse genres. Handwerken doet ze ook graag, met name haken. Ze is graag bezig. Ricardo houdt er ook van naar muziek te luisteren. Maar sportwedstrijden hebben ook zijn belangstelling. Hij is fan van Ajax en volgt met belangstelling de voorbereidingen van het Nederlands voetbalelftal voor de wereldbekerwedstrijden. Koken doet hij ook graag.
Samen zijn ze actief in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Yvette is al gedoopt, Ricardo zal nog een aantal lessen volgen, een stuk of vier a vijf, en kan dan ook gedoopt worden. Dat is iets waar ze samen echt naar uitzien.
Yvette en Ricardo vinden het prima om gebeld te worden. Schrijven kan natuurlijk ook. Neem gerust contact op met dit jeugdige tweetal.