Bartimeusscholieren schaatsen voor blindengeleidehonden

UTRECHT – Als toppers als Ireen Wust of Sven Kramer op de schaatsen staan dan lijkt het makkelijk. Maar schaatsen als je blind bent is wat anders. Op de Vechtse Banen gingen dinsdag 27 blinden en slechtzienden scholieren van Bartimeus uit Zeist het ijs op om geld in te zamelen voor KNGF geleidehonden.
“Het voelt lekker, het voelt een beetje als zwemmen over het ijs”, zegt de
18 jarige Robert. Zijn hele leven is hij al blind. Hij ziet niets op een lichtvlek na. Toch is hij al zijn hele leven schaatsgek: “Mijn vader zei vroeger altijd dit is het ijs, zorg maar dat je vooruit komt.” Al leunend op een bezemsteel schaatste hij als 8-jarige over het ijs.

Schaatstechniek
Op het ijs schaatst Robert met trainer Rommert Mulder (60): “Even hier omheen… dan rechts..” Met aanwijzingen als deze manoeuvreert de schaatstrainer Robert tussen andere schaatsers door om botsingen te voorkomen. Mulder staat ervan versteld hoe goed het schaatsen gaat ondanks de handicap. En dat terwijl het toch lastig is om de schaatstechniek visueel uit te leggen: “Je kunt het niet voordoen. Elkaar vastpakken en de bewegingen maken is de manier om de techniek over te brengen.”
Het schaatsen lukt aardig. Robert en Rommert hebben de slag goed te pakken en schaatsen met gemak en lange halen een paar rondes om op te warmen.

Sponsoractie
De Bartimeusscholieren staan op het ijs om geld in te zamelen voor KNGF Geleidehonden. Ieder jaar doen ze een dergelijke sponsoractie. Robert staat ook op de wachtlijst om een geleidehond te krijgen. Over ongeveer drie weken krijgt hij een hond en daar ziet hij naar uit: “Dan ben ik gewoon minder afhankelijk van andere mensen en kan ik makkelijker zelf even het huis uit.”
Hand in hand of zelfstandig verzamelen de scholieren zich bij het startpunt. Wanneer de starttoeter klinkt zetten ze zich met het staal af tegen het ijs en beginnen aan de sponsorrondes: “Ik ga over de twintig rondes schaatsen”, zegt Robert.

(Bron: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1294487/bartimeusscholieren-
schaatsen-voor-blindengeleidehonden.html.

0 comments on “Bartimeusscholieren schaatsen voor blindengeleidehondenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *