Bescherm je ogen tegen de zon

We weten intussen dat we onze huid niet overmatig mogen blootstellen aan de zon. Maar wist je dat de felle UV-stralen ook slecht zijn voor onze ogen? Prof. dr. Peter Stalmans,oogarts UZ Leuven, licht dit toe.

Waarom is veel zon gevaarlijk voor onze ogen?
Prof. dr. Stalmans: “De zon geeft verschillende soorten lichtstralen af: De vrije radicalen uit het ultraviolette licht (UV-licht) zijn schadelijk voor onze weefsels. Het is intussen voldoende bekend dat UV-licht onze huid aantast en tot huidkanker kan leiden. Minder geweten is dat UV-licht ook schade berokkent aan je ogen. De meest voorkomende kwaal is dat de ooglens vertroebelt. Een normale veroudering maakt de lens al minder helder. Welnu, felle blootstelling aan UV-stralen kan dit proces versnellen. Dat kan vroeger dan normaal leiden tot cataract. Een ander euvel is maculadegeneratie. Door het afsterven van de kegeltjes in de gele vlek van het netvlies neemt je gezichtsscherpte af.”

Welke zonnebril beschermt voldoende?
Prof. dr. Stalmans: “In feite houdt om het even welk stukje plastic het UV-licht tegen. Daardoor beschermt zelfs de allergoedkoopste zonnebril. Wat wel een rol speelt, is de donkerte van de glazen, aangegeven met een cijfer van 1 tot 4. Met de lichtste glazen blijven je ogen zichtbaar. Dat is een esthetische keuze. Niveau 4 is dan weer erg donker, geschikt voor in de bergen of op zee, maar te donker om auto te rijden. Ik raad aan om te gaan voor niveau 3. Het niveau staat op de binnenkant van de bril. Vind je deze informatie niet terug, vraag dan advies aan de verkoper of bekijk goed de productinformatie.”

Is de kleur van de glazen van belang?
Prof. dr. Stalmans: “Blauwe glazen raad ik af. Die laten immers het blauwe licht door en maken dat je minder contrasten ziet. Als je je afvraagt waarom sommige oudere mensen een oranje bril dragen, dat is de beste kleur bij een netvliesziekte. Voor mountainbikers zoals ik bestaan er sport- brillen met verwisselbare glazen: gele voor mistig weer, oranje voor zonnig weer en doorzichtige voor de schemer- tijd. De oranje glazen zijn niet te donker, zodat je voldoende blijft zien, ook als je van het open veld een donkerder bos inrijdt. Als je gaat zonnen op het strand en in de zon blijft, zijn de gewone donkere glazen de beste keuze.”

Speelt de sterkte van het UV-licht een rol?
Prof. dr. Stalmans: “Dat speelt zeker een rol. Net zoals je bij hoge UV-concentraties zonnemelk smeert met een hoge factor, is het belangrijk om dan ook een bril te dragen met donkere glazen. De sterkte van de UV-stralen hangt af van het seizoen. Dat is logisch: ‘s zomers zien we meer en feller licht. Ook de plek op aarde speelt een rol: rond de evenaar staat de zon loodrecht boven je hoofd. De zonnestralen vallen op een kleiner oppervlak, waardoor ze meer geconcentreerd zijn. En hoe hoger in de bergen, hoe meer je blootgesteld bent aan de zon. Temperatuur staat hier los van. Het kan frisjes aanvoelen op een berg van 3700m terwijl je hier zonder bescherming binnen het halfuur verbrandt. Het is ook opletten met sneeuw en water. Hierop zorgt de weerkaatsing voor extra licht. Draag daarom in de bergen en op het watereen bril van niveau 4 die ook bovenaan en opzij beschermt.”

Hoe belangrijk is het om de ogen van je kinderen te beschermen?
Prof. dr. Stalmans: “We hebben een natuurlijke voorraad weerstand tegen de zon. Hiermee kan je in de loop van je leven een bepaalde hoeveelheid UV-stralen aan. Bij elke blootstelling gaat er iets af van deze voor raad en de teller begint te lopen op je eerste levensdag. Daarom is het zeer belangrijk om je kinderen te beschermen tegen de zon, zowel de huid als de ogen. Hoe grootje persoonlijk zonnekapitaal is, hangt af van je huidtype. Net zoals een bleke huid vragen lichte ogen om meer bescherming.”

Autorijden bij fel zonlicht
Prof. dr. Stalmans: “Pas op als je tunnels in- en uitrijdt. Fel licht geeft een knijpreflex. Je ziet tijdelijk minder goed, wat in het verkeer onveilig is. Polychromatische lenzen die variëren naargelang de sterkte van het UV-lichtzijn handig bij het skiën of op zee. Ze werken echter niet achter glas en zijn dus niet geschikt om auto te rijden.”

Bron: OZ Profiel, juli & augustus 2015.

0 comments on “Bescherm je ogen tegen de zonAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *