Doofblinde Hedda de Roo studeert cum laude af in Leiden en sleept VIVA400-nominatie in wacht

DEN HAAG – Het is aan haar uiterlijk niet te zien, maar de Haagse Hedda de Roo is erg slechthorend en slechtziend. Ze lijdt aan het Usher-syndroom. Ondanks het syndroom staat ze vol in het leven. Ze studeerde onlangs zelfs cum laude af aan de Universiteit Leiden én ze is genomineerd voor de VIVA400.

Hedda hoort nauwelijks, is nachtblind en ziet alles door een kleine koker. Hierdoor is studeren behoorlijk lastig, maar toch heeft ze het voor elkaar gekregen. Cum laude. ‘Ik heb veel tijd genomen voor mijn studie. Ik lees langzaam en heb een tolk nodig voor colleges’, vertelt ze. Een onderwerp kiezen voor haar scriptie was niet moeilijk. Er wordt weinig onderzoek gedaan naar het Usher-syndroom en dus besloot Hedda dat zelf maar te doen. ‘Ik heb onderzoek gedaan naar stemmingklachten in de winter bij mensen met het syndroom van Usher’, legt ze uit.

Wetenschappelijke publicatie
Haar scriptie werd beoordeeld met een negen. ‘Heel soms gebeurt het dat scripties tot wetenschappelijke publicaties leiden. Dat is bij Hedda het geval en dat is behoorlijk goed’, vertelt universitair docent en onderzoeker Marc Molendijk. Hedda hoopt dat er nog meer onderzoek wordt gedaan naar het syndroom. ‘Zoals het er nu uitziet word ik uiteindelijk blind, maar met mijn stichting stimuleer ik wetenschappelijk onderzoek naar het syndroom om een oplossing te vinden.’

Vanwege haar prestaties is Hedda door Kentalis genomineerd voor de VIVA400-award.

Eva de Reus.

0 comments on “Doofblinde Hedda de Roo studeert cum laude af in Leiden en sleept VIVA400-nominatie in wachtAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *