Een smartwatch voor blinden

Smartwatches zijn hot. Het is mij niet geheel duidelijk waarom, maar veel mensen willen of hebben er één. Aan de ene kant is het weer een voorbeeld van onze overdreven drang naar nog meer technologie, aan de andere kant zit je nu in ieder geval niet tegenover iemand in een restaurant die steeds op z’n smartphone kijkt maar soms op zijn horloge, toch iets beter.

Zowel de smartwatch als de smartphone zijn zeer visuele apparaten, waardoor slechtzienden en blinden nagenoeg niets hebben aan deze techniek. Ze kunnen op het scherm van een smartphone geen toetsen voelen en ook het scherm van het horloge is niet te begrijpen. Tot nu, want een groep briljante ingenieurs hebben een braille smartwatch gemaakt. 

De mensen in deze groep verbaasde zich over het feit dat er geen handzaam en gemakkelijke smarttechnology was voor blinden en dus gingen zij aan de slag en richtten een bedrijfje op dat ze Dot Inc noemden. Met elkaar ontwierpen zij de Dot Watch, een smartwatch voor blinden. Op het moment dat er een bericht binnenkomt, komen er door middel van magneten puntjes omhoog die naast elkaar 4 braille tekens vormen. Niet ideaal om een heel verhaal te lezen, maar een enorme doorbraak in mobiele smartapparatuur voor blinden.

Maar het team laat het hier niet bij, zij willen hun idee uitbreiden. Naast het feit dat zij zich sterk inzetten om de educatie van braille sterk te verbreden – slechts een percentage van blinden kan dit namelijk lezen – zijn zij nu bezig met de Dot Pad. Op deze tablet wordt gebruikt gemaakt van dezelfde techniek als in Dot Watch, alleen nu over een veel groter ‘scherm’.

En het mooie van hun techniek? Door het simpel te houden en te werken met magneten, weten ze de productiekosten laag te houden, waardoor de Dot Watch verkrijgbaar is voor rond de 300 dollar, in feite net zo duur als een ‘gewone’ smartwatch. En ook de Dot Pad zal slecht een fractie kosten van wat andere digitale braillereaders kosten. Een mooi voorbeeld van hoe moderne technieken mits goed toegepast de wereld weer iets mooier kan maken.

Bron: Dot Inc, https://yoo.rs/yurivk/blog/een-smartwatch-voor-blinden-1450896642.html, 23 december 2015

0 comments on “Een smartwatch voor blindenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *