Eigen bijdrage voor dagbesteding fors omhoog

Mensen die dagbesteding of begeleiding krijgen, kunnen er komend jaar tientallen tot honderden euro’s per maand op achteruit gaan. Dat komt doordat de eigen bijdrage fors stijgt. Zorginstellingen vrezen dat veel mensen de zorg gaan mijden.

Tienduizenden mensen vallen dit jaar nog onder de oude zorgafspraken, maar dat overgangsrecht loopt eind dit jaar af. Op dat moment krijgen ze te maken met de regels van de gemeente waar ze wonen en dus ook met nieuwe tarieven voor eigen bijdragen.

Enorme verschillen
Hoeveel iemand per maand moet gaan betalen, verschilt sterk per gemeente. Er wordt door gemeenten ook gekeken naar vermogen en gezinsinkomen. Daarom krijgen vooral midden- en hogere inkomens met forse stijgingen te maken. In een rekenvoorbeeld van belangenorganisatie ‘Ieder(in)’ gaat een man in Purmerend met een modaal inkomen er 570 euro per vier weken op achteruit. Purmerend benadrukt in een reactie dat de stijging in de meeste gevallen niet zo fors is, maar onderzoekt de effecten nog wel. Jeroen Kelders, manager bij zorginstelling ‘Heliomare’, ziet dat mensen afzien van dagbesteding als ze voorgerekend krijgen wat ze komend jaar kwijt zijn aan eigen bijdrage. “Een stijging van enkele honderden euro’s per maand is ook voor iemand met een modaal inkomen niet op te brengen. Daarbij komt dat mensen die nu hersenletsel oplopen direct geconfronteerd worden met enorm hoge eigen bijdragen.”

Voorbeeldberekening door belangenorganisatie ‘Ieder(in)’
“Een man met een inkomen net boven modaal, heeft een beroerte gehad. Zijn vrouw werkt part-time en ze hebben een hypotheek. De man gaat vier dagdelen naar een Afasiecentrum. Op het moment betaalt hij daarvoor 150 euro per vier weken. Per 1 januari 2016 betaalt hij in de gemeente Alkmaar 180 euro. In de regio Zaanstreek -Waterland, waaronder bijvoorbeeld de gemeente Purmerend valt, betaalt hij volgend jaar 720 euro, een stijging van 570 euro per vier weken.” Voor veel mensen in Purmerend stijgt de eigen bijdrage teveel. De meeste mensen zijn hierover nog niet geïnformeerd door hun gemeente. Het CAK begint volgende week met een voorlichtingscampagne over het verlopen van het overgangsrecht en de gevolgen daarvan voor de eigen bijdrage.

(Bron: NOS.nl )

0 comments on “Eigen bijdrage voor dagbesteding fors omhoogAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *