Historie muZIEum

Het muZIEum is het ervaringsmuseum over zien en niet zien in Nijmegen

In het muZIEum proef, ruik, voel en beluister je het dagelijks leven, maar je ziet niets. In één van onze donkerbelevingen ga je met een blinde gids op pad. Stel je eens voor… je loopt door een drukke winkelstraat, maar je ziet niets. Je ruikt de patatzaak waar je langs loopt. Je doet je boodschappen bij de lokale supermarkt. En op het terras proef je verse kopje koffie… Al je zintuigen worden op de proef gesteld in deze onvergetelijke en unieke ervaring in het donker. Het muZIEum is verrassend, spannend en prikkelend en hét ervaringsmuseum over zien en niet zien. Laat je inspireren door het donker!

Voor meer informatie download de Folder van MuZIEm

Waarom het muZIEum?

Het muZIEum is een ervaringsmuseum over zien en niet zien. Door de wereld van de niet-zienden zichtbaar te maken voor de zienden wil muZIEum meer begrip, betrokkenheid en mogelijkheden in de samenleving creëren voor mensen met een visuele beperking.

Geschiedenis

De eerste sporen van muZIEum ontstaan in 1859 in het blindeninstituut St. Henricus te Grave, waar ze de eerste brailleboeken maakten. In 1918 groeide deze ‘huisbibliotheek’ uit tot de Stichting Bibliotheek Le Sage ten Broek (LSB). LSB zette vanaf 1918 informatie om in aangepaste leesvormen en werd later de grootste braillebibllotheek in Europa.
Door herstructurering van blindenbibliotheken en de invoering van nieuwe technologieën, ontstond er in 2002 behoefte aan een duidelijker instrument. Het idee van een ervaringsmuseum als dé plek in Nederland waar een breed publiek zich bewust kan worden over de wonderen van het zien en de ervaring om niet te kunnen zien, werd geboren.

Geopend in 2005

Na 3 jaar ontwikkelen werd in 2005 ging het muZIEum van start op de Nieuwe Markt in Nijmegen. Het eerste jaar bezochten zo’n 30.000 bezoekers het muZIEum. De jaren daarna maakte het muZIEUm een gestage groei door. Na 5 jaar volgde er helaas een faillissement. Tijd voor herbezinning en pas op de plaats.

Nieuwe start op nieuwe locatie sinds 2012

Onder leiding van een nieuw bestuur ging het muZIEum van start met een nieuw bedrijfsplan wat de goedkeuring kreeg van de Nijmeegse politiek en veel fondsen. Op 20 augustus 2012 ging het muZIEum open op een nieuwe locatie: de kelders en foyer van stadsschouwburg Nijmegen. Kleinschaliger van opzet, maar nog meer doordrongen van onze missie: de wereld van de niet-zienden zichtbaar te maken voor de zienden.


Ervaring in het donker
Een belangrijk onderdeel van het muZIEum is de donkerbeleving. Als bezoeker ondervind je aan den lijve wat het is om niets te zien.

Blinde gids
Je gaat in groepjes van 6 personen mee met een blinde gids. Hij zal je gedurende een uur begeleiden in de donkerbeleving. Je gaat samen op pad in de absolute duisternis. En je krijgt een taststok mee om je weg te vinden.

Zintuigen
Je bent volledig aangewezen op je andere zintuigen; je tast, gehoor, reuk en smaak. Je komt in aanraking met de alledaagse werkelijkheid van mensen met een visuele beperking.

Begrip en respect
De tocht door het donker zorgt ervoor dat je meer begrip en respect krijgt voor je blinde medemens. Je zult je meer gaan realiseren wat er in het dagelijks leven nodig is om als niet ziende een gewoon leven te kunnen hebben.

Ervaring zorgt voor meer
De donkerbeleving geeft je nog veel meer. Je moet je zekerheden loslaten. Je moet iemand vertrouwen die je nog nooit hebt gezien. Je moet elkaar als groep helpen. Ook ervaar je hoe de wereld draait om zien. Je merkt de kracht van je andere zintuigen..

0 comments on “Historie muZIEumAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *