“Improviseren op het orgel vind ik geweldig!”

De 14-jarige Ard van der Linden ziet slechts tien procent en is nachtblind. Dit houdt hem niet tegen om zijn muzikale droom waar te maken.  Hij speelt orgel en bugel, én wil graag concerten geven. Door een erfelijke oogaandoening is Ard slechtziend vanaf zijn geboorte. Op tweejarige leeftijd klom hij bij kennissen van z’n ouders al achter de piano, om spontaan wat te spelen. Op z’n zesde begon hij met orgel les, maar dat viel tegen. Ard: “Als je orgel speelt, moet je vier regels noten lezen en tegelijk op je klavier kijken. Dat lukte me niet vanwege m’n visuele beperking. Daarom ben ik overgestapt op de bugel, een blaasinstrument waarbij je één regel noten hebt – dit notenschrift kan ik makkelijk aflezen vanaf een uitvergrote kopie.”

Orgel bleef trekken
“Maar het orgel bleef trekken. Thuis ging ik toch weer spelen op het orgel van mijn vader. Ik speelde zo een stuk muziek weg. Nu speel ik orgel zonder notenschrift. Nieuwe stukken beluister ik eerst op CD vanaf mijn Daisyspeler. Tijdens het luisteren stel ik me in gedachten het klavier voor. Daarna probeer ik stukjes na te spelen op het orgel, totdat het goed klinkt. Ik heb inmiddels veel stukken in mijn hoofd en heb geen noten op papier meer nodig. Ik ben weer begonnen met orgel les, maar nu leer ik improviseren. Ik speel het liefst moderne stukken. Improviseren vind ik geweldig, dan ben ik op m’n best.”

Concerten geven
“In de toekomst wil ik graag van het orgel spelen mijn werk maken. Daarom wil ik beginnen met concerten geven. Dat kunnen bijvoorbeeld benefietconcerten of verjaardagconcerten zijn. Op dit moment bereid ik een concert in het voorjaar voor, maar daar mag ik nog niets over zeggen!”

Nachtblindheid soms probleem
Ondanks zijn visuele beperking redt Ard zich prima. Hij zit in de tweede klas van de mavo, en doet gewoon mee met gebruik van een geleidestok, laptop en loep. Alleen zijn nachtblindheid zorgt weleens voor problemen.
Ard: “Als het licht is, kan ik zelf op de fiets naar school. Ik heb geleerd om gebruik te maken van het kleine beetje zicht dat ik nog heb, en ik hoor elk geluid in het verkeer. Maar in de winterperiode, als het minder lang licht is, moet ik naar school gebracht worden. Ik rijd dan mee met een bekende die ook net die kant opgaat, of wordt gebracht door één van m’n ouders op de tandem. Dat vind ik op mijn leeftijd niet zo top, maar gelukkig zetten ze me 25 meter vóór school af! Daarna vind ik verder m’n weg met hulp van mijn geleidestok.”

Belangstelling voor een concert door Ard?
Heeft u belangstelling voor een concert door Ard? Dan kunt u een mailtje sturen naar ardvdlinden@outlook.com . Meer informatie over Ard en filmpjes waarop u zijn orgelspel kunt beluisteren, vindt u op http://www.ardvanderlinden.nl.

0 comments on ““Improviseren op het orgel vind ik geweldig!”Add yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *