Kinderen te lang op tablet: forse stijging aantal brillen

Het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om goed van veraf te kunnen zien, is fors gestegen. Oorzaak: ze zitten te veel binnen, voor de computer, televisie, telefoon en tablet. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC.De wetenschappers baseren zich op onderzoek onder 5000 Rotterdamse kinderen van 6 jaar. De onderzoekers hebben deze kinderen gevolgd vanaf de zwangerschap. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van 6 jaar die meer dan twee uur per dag besteden aan lezen en computerspelletjes spelen, vaker bijziend zijn.

De belangrijkste cijfers uit het onderzoek
• De bijziende kinderen zaten gemiddeld 45 minuten per dag voor een computer, niet-bijziende kinderen aanzienlijk minder: 33 minuten.
• De bijziende kinderen speelden gemiddeld een uur en 18 minuten per dag buiten, niet-bijziende kinderen aanzienlijk meer: een uur en 58 minuten.

Tweeënhalf procent van de onderzochte kinderen in Rotterdam is op dit moment bijziend. De onderzoekers verwachten dat de helft van alle onderzochte kinderen bijziend is tegen de tijd dat deze kinderen twintigers zijn.
Onderzoeker Roelof Polling legt uit waardoor dat komt: “Die verwachting baseren we op onderzoek uit het buitenland. De ogen van kinderen blijven doorgroeien. En als kind eenmaal bijziend is, blijven de ogen doorgroeien in die verkeerde vorm. En zo krijgen die kinderen dus heel slechte ogen als ze ouder zijn.”
Het is niet bekend hoeveel kinderen vroeger bijziend waren. Toch kunnen de onderzoekers schatten dat het aantal kinderen dat een bril nodig heeft om van veraf goed te zien, in 40 jaar tijd is verdubbeld: “Er zijn nu bijna geen bijziende ouderen, je kunt daarom dus zeggen dat het 40 jaar geleden nauwelijks voorkwam.”

De boosdoener is de levensstijl van kinderen. Die is enorm veranderd, zegt Polling. “Kinderen spelen te weinig buiten en doen binnen te veel ‘nabijwerk’: lezen en computeren, spelcomputers en de tablet. De populariteit van tablets draagt hier erg aan bij. Kinderen zitten de hele dag boven die schermpjes en doen spelletjes waarbij ze dichtbij moeten kijken.”

Scherp stellen op wazige randen
Juist dat ‘nabijwerk’ is slecht voor de ogen, zegt Polling. “Ogen stellen zich scherp op een punt, je ziet dan ook de wazige randen eromheen. Na een halfuur verandert dat. Dan gaat je oog ook proberen scherp te stellen op die wazige randen. Het effect is dat je juist minder goed gaat scherpstellen en waziger gaat zien.”
De wetenschappers adviseren daarom om kinderen niet langer dan een half uur achter elkaar op de tablet te laten spelen. Ze zouden ook minstens 30 centimeter afstand van het apparaat moeten houden.

Snel ingrijpen
Ouders moeten snel ingrijpen, benadrukt Polling. “Als je ogen eenmaal slecht zijn, dan heb je op latere leeftijd grote kans om extreem slechtziend te worden. Niet iets dat zomaar met laseren op te lossen is. Zicht kan daarmee wel verbeteren, maar je blijft een oogafwijking houden.”
De Nederlandse Vereniging van Optometristen herkent de conclusies van het onderzoek. Voorzitter Gabriëlle Janssen: “Het gaat om een enorme tendens, we zien veel meer jonge kinderen. Optometristen, veelal werkzaam bij opticiens, zien kinderen vanaf 8 jaar, jonger gaan ze in principe eerst naar de oogarts. Maar die komen uiteindelijk natuurlijk wel ook een bril uitzoeken.”

Bron: RTL Nieuws, 1 april 2015
http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/kinderen-te-lang-op-tablet-forse-stijging-aantal-brillen.

0 comments on “Kinderen te lang op tablet: forse stijging aantal brillenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *