Kunstmatige intelligentie bril herkent gezichten

gezichtsherkenning

Artificial Intelligence wearable leest voor en herkent gezichten

 Gevolg: grote toename onafhankelijkheid blinden en slechtzienden

 

Op 27 september werd in het Nationale Optiekcentrum in Houten de super innovatieve en baanbrekende wearable OrCam MyEye gelanceerd. OrCam MyEye is op dit momenthet meest geavanceerde hulpmiddel voor mensen die blind of slechtziend zijn. De mini-camera Orcam MyEye klik je eenvoudig vast op een brilmontuur en leest realtime de tekst voor die de gebruiker aanwijst. Dit kan geprinte of digitale tekst zijn, een boek, de verpakking van de hagelslag in de supermarkt of zelfs straatnaamborden. Ook herkent de OrCam MyEye de gezichten van mensen en vertelt de camera je wie er voor je staat. Dit dankzij zeer geavanceerde slimme herkenningssoftware gebruikmakende van gepatenteerde Artificial Intelligence algoritmes op het gebied van het zien. Met deze eenvoudig te gebruiken en discrete wearable krijgen blinden en slechtzienden weer een groot deel van hun zelfstandigheid en zelfvertrouwen terug. Aangezien naar schatting over de gehele wereld 253 miljoen mensen blind – of slechtziend zijn, is de potentiële markt zeer groot (bron: IAPB).

 

Over de OrCam MyEye

De OrCam is een miniatuurcamera met een ingebouwde mini-luidspreker die aan de eigen bril wordt geklikt. De OrCam MyEye is het enige draagbare hulpmiddel dat – zonder gebruik te maken van een smartphone of Wi-Fi – realtime datgene voorleest waarnaar de gebruiker wijst. De camera is verbonden met een kleine computer die in de broekzak gestoken kan worden of aan een riem gehangen. Wijst de gebruiker naar de tekst op bijvoorbeeld een menukaart, straatnaambord of productverpakking, dan leest de camera realtime de tekst voor; thuis dan wel onderweg. Ook kan de OrCam MyEye gezichten leren herkennen en de naam van de persoon noemen die voor de blinde of slechtziende staat. Naast dat de OrCam beschikbaar is in het Nederlands, is de OrCam ook beschikbaar in het Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Frans en Hebreeuws.

 

Ontwikkeld in Israël door de oprichters van Mobileye

OrCam is opgericht in Israël door professor Amnon Shashua en Ziv Aviram, beiden ook de oprichters van Mobileye, het systeem dat eveneens gebruik maakt van Artificial Intelligence en over de hele wereld in meer dan 15 miljoen auto’s is geïmplementeerd om verkeersongelukken te voorkomen. Maart jl. werd bekendgemaakt dat Mobileye voor 15,3 miljard dollar door Intel is gekocht. De OrCam MyEye is in 2015 voor het eerst gelanceerd in de USA.

 

Door: Maaike van Zuilen

Orcam

0 comments on “Kunstmatige intelligentie bril herkent gezichtenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *