Merkloze medicijnen onder de loupe

Medicijnen

Nieuwe folder over merkloze medicijnen

7 van de 10 medicijnen die u op recept kunt ophalen bij de apotheek zijn merkloos. Hieronder zijn ook veel oogdruppels. Over deze merkloze medicijnen bestaan veel vragen bij mensen met een oogaandoening. De antwoorden daarop kunt u vinden in een nieuwe folder van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ontwikkelde deze folder samen met 10 patiëntenorganisaties waaronder de Oogvereniging. Met de folder wil het College een bijdrage leveren aan het vertrouwen in en goed gebruik van merkloze medicijnen.

Goede voorlichting

Prof. dr. Bert Leufkens, voorzitter van het CBG, beaamt dat mensen kunnen vertrouwen op generieke medicijnen. “Om dat vertrouwen te behouden is het belangrijk om de patiënt voor ogen te houden als er gewisseld wordt. Want: generieke medicijnen zijn net zo werkzaam en veilig als de originele medicijnen, maar niet iedere patiënt is hetzelfde. Minder wisselen, goede voorlichting en het bieden van een oplossing op maat als een patiënt klachten heeft: dit versterkt het vertrouwen in de medicijnen en het goede gebruik ervan.”

Merkmedicijn in een ander jasje

Een merkloos medicijn is een soort ‘kopie’ van een merkmedicijn. Een merkloos medicijn werkt hetzelfde als het merkmedicijn. Dat is van tevoren uitgebreid onderzocht. Wel kan het er anders uitzien, een andere verpakking hebben, of anders smaken. Andere woorden voor merkloze medicijnen zijn ‘generieke medicijnen’, of generieken. Merkloze medicijnen worden op de markt gebracht als het octrooi van het originele merkmedicijn verlopen is. Dit is vaak het moment waarop mensen wisselen of ‘overstappen’ van merkmedicijn naar merkloos medicijn.

Downloaden of bestellen

U kunt de folder downloaden op de website van het CBG. Er is ook een tekstversie van de folder (.docx, 40 kB).

Wilt u de folder per post ontvangen? Neem dan contact op met de Ooglijn via ooglijn@oogvereniging.nl of 030-2945444.

0 comments on “Merkloze medicijnen onder de loupeAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *