Onderzoek stamceltherapie

“Blinde mensen zien weer na stamceltherapie”. Dat is de strekking van een artikel dat onlangs verscheen in het Belgische Dagblad De Morgen. De stamceltherapie van professor Steven Schwartz waarnaar verwezen wordt, klinkt veelbelovend, vindt ook oogarts Mary van Schooneveld, maar voorzichtigheid bij dit soort onderzoeken blijft geboden. En daarom waarschuwt ze in een brief aan de Oogvereniging voor commercieel ingestelde vakbroeders.

Meest recente aanleiding om mensen op het hart te drukken goed uit te zoeken waar ze zich mee in laten, is een behandeling met stamcellen uit eigen beenmerg die in Florida en Dubai wordt aangeboden. De therapie, die ontwikkeld werd door Steven Levy en Jeffrey N. Weiss, zou helpen tegen een waslijst aan oogkwalen. Schooneveld en haar team vragen zich echter onder andere af hoe zinvol het is om stamcellen te gebruiken bij erfelijke aandoeningen zoals retinitis pigmentosa, aangezien de stamcellen hetzelfde gendefect zullen bevatten.

Ook het prijskaartje van 20.000 dollar wordt dubieus genoemd. Wat echter ? Schooneveld en haar collega’s het meest verontrust, is dat deze door hen zo genoemde geldklopperij verpakt als serieus onderzoek te vinden is op http://www.clinicaltrials.gov. Op deze website dienen tegenwoordig alle experimentele behandelingen op mensen aangemeld te worden.

Voor onderzoekers is het handig dat men van elkaar weet wie waar mee bezig is. Voor de patiënt is het echter zeer verwarrend, omdat op dezelfde website ook een andere stamceltherapie staat die wel wetenschappelijk verantwoord wordt uitgevoerd: het eerder genoemde onderzoek van professor Steven Schwartz. Een kleinschalig onderzoek waar geen geld voor gevraagd wordt en waarover eerder al twee wetenschappelijke publicaties zijn verschenen,” aldus Schooneveld in de brief aan de Oogvereniging. Maar zelfs over dit onderzoek is Schooneveld kritisch, dit keer in het decembernummer van Macula Visie, het magazine van de MD vereniging.

Natuurlijk is met deze studie een belangrijke stap gezet. Er zijn echter ook nog veel vragen en enige scepsis is op zijn plaats, omdat de hele studie betaald is door producent Advanced Cell Technologies. Bovendien; als de gemiddelde follow-up 22 maanden bedroeg, waarom zien we dan maar resultaten tot 12 maanden? Als patiënt zou ik blij zijn met deze ontwikkeling, maar voorlopig ook de kat uit de boom kijken.”
Datzelfde advies geeft de Oogvereniging aan mensen die vragen hebben over nieuwe oogonderzoeken. Mirjam Boers: “Er zijn weinig mensen die ons vragen stellen over deelname aan onderzoeken, maar de enkele keer dat iemand erom vraagt, adviseren we mensen om met hun oogarts te bespreken of een onderzoek of therapie zinvol, heilzaam en niet schadelijk is. We adviseren ze bovendien vooral realistisch te zijn in hun verwachtingspatroon, ook bij behandelingen die “regulier” zijn. En verder raden we ze aan nooit in te gaan op onderzoeken waarvoor betaald moet worden, want dan klopt er iets niet. Daarin scharen we ons volledig achter dr. Schooneveld en haar collega’s.”

Bron: Dedicon, 21 januari 2015.

0 comments on “Onderzoek stamceltherapieAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *