Slimme bril met 3D camera’s voor slechtzienden

Een onderzoeksteam heeft aan de Universiteit van Oxford een speciale bril uitgevonden die ervoor zou moeten zorgen dat slechtzienden onafhankelijker kunnen bewegen.

Met behulp van 3D camera’s worden voorwerpen en hun positie op het scherm aangegeven. Een andere software zorgt er dan voor dat alleen de voorgrond zichtbaar wordt en de achtergrond verdwijnt. Met andere woorden, je ziet hetgeen het dichtste bij je is.

“Dit is een deel van het werk van de afgelopen drie jaar op Oxford om te weten te komen hoe we het zicht van slechtzienden kunnen verbeteren. Blinden zien in de meeste gevallen nog een beetje, en met een combinatie van camera’s proberen we het zien van obstakels en de gezichtsherkenning te verhogen,” zegt Dr. Stephen Hicks, neuroloog aan de Oxford University, die het onderzoek leidt.

Voor alle duidelijkheid: de bril vervangt het zicht niet, het helpt met het ruimtelijk inzicht. De makers hopen een positieve impact te kunnen hebben op het leven van slechtzienden – er staat een grote Europese markt van 30 miljoen slechtzienden te wachten op het Britse snufje. Dit zal weliswaar niet voor iedereen weggelegd zijn, want een exemplaar kost 500 euro.

De eerste tests op de prototypes buiten het laboratorium zijn alvast hoopvol. De volgende uitdaging, voordat de productie van start kan gaan, is om de bril kleiner te maken.

Bron: http://nl.metrotime.be/2015/02/09/must-read/slimme-bril-met-3d-cameras-voor-slechtzienden/, 9 februari 2015.

0 comments on “Slimme bril met 3D camera’s voor slechtziendenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *