Blinden lopen gevaar op busstation Utrecht Centraal

Het busstation onder Utrecht Centraal is onduidelijk en soms zelfs gevaarlijk voor blinden en slechtzienden. Dat blijkt uit een rondgang van RTV Utrecht met de visueel beperkte Jos Sprenkels over het station.

Na een jarenlange verbouwing is het station vorige week geopend, maar reizigers met een visuele beperking lopen tegen meerdere problemen aan.

Ribbeltegels

Het gevaarlijkst is de opstapplek bij busterminal D. De ribbeltegels op de grond die slechtzienden gebruiken als looplijnen liggen nog geen halve meter bij de rand van de stoep vandaan. Bussen komen daar regelmatig met hoge snelheid langsgereden. “Ik voel mij hier totaal onveilig”, zegt Sprenkels.

Er is meer mis met de ribbeltegels: wie vanaf de stationshal met de lift naar busterminal D gaat, raakt het tegelspoor meteen kwijt. Er is wel een lijn, maar die begint aan de andere kant van de lift. “Als reiziger vind ik dit heel knullig”, zegt Sprenkels. “Als ik mijn lijn kwijt ben, heb ik echt een probleem.”

Geluidskastje

Een ander groot probleem is de geluidskwaliteit van het kastje dat gesproken reizigersinformatie geeft. De informatie is nauwelijks te verstaan. “Dit is toch bijna niet te horen joh”, zegt Sprenkels verbaasd als hij het kastje uitprobeert.

“Het is voor een gemiddelde persoon niet te volgen en dit is het enige sprekende kastje.” Sprenkels wil zo snel mogelijk in gesprek met de gemeente Utrecht om de situatie te verbeteren.

 

Bron: RTV Utrecht, 15 december 2016

 

0 comments on “Blinden lopen gevaar op busstation Utrecht CentraalAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *