CBB eerste brailleproducent ter wereld met reliëfprinter

De CBB, Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden heeft vorige maand een speciale printer in gebruik genomen om braille en voelbare afbeeldingen te printen voor blinden en slechtzienden. De CBB werkt hierbij nauw samen met PCI en Canon. Gerard Cornet, directeur CBB: “In een samenleving waarin de beeldcultuur steeds belangrijker is mogen we blinden en slechtzienden niet buitensluiten. Daarom willen we met deze printer beeld voelbaar maken.”

De printer legt verschillende lagen inkt over elkaar, waardoor reliëf ontstaat. Zo ontstaan voelbare afbeeldingen. Volledig in kleur en in hoge kwaliteit. Tot nog toe was het maken van voelbare afbeeldingen omslachtig en duur. Veel voelbare producten zijn handwerk en dus arbeidsintensief.

Deze gloednieuwe hightech combineert de CBB ook met oude druktechnieken. Met de printer worden mallen geprint die geplaatst worden op een oude drukpers. De drukpers brengt vervolgens het reliëf over op papier, waardoor grote oplages van voelbare afbeeldingen goedkoop kunnen worden geproduceerd.

De CBB is de enige in de wereld die deze technieken combineert en zo makkelijk voelbare afbeeldingen kan produceren. Ook is de CBB een van de weinige organisaties die braille kan combineren met normaal drukwerk. Cornet: “Wij denken graag inclusief. Een product hoeft niet alleen voor zienden, of alleen voor blinden te zijn. Braille en reliëf kan op een aantrekkelijke manier gecombineerd worden met normale druk. Denk bijvoorbeeld aan mooie prentenboeken waarin voelbare plaatjes en braille verwerkt zijn. Zodat een ouder samen met een blind kind een boekje kan lezen.”

Die inclusiviteit is belangrijk. Dat is vastgelegd in het VN-verdrag voor mensen met een handicap. Dit houdt onder meer in dat mensen met een beperking volledige toegang moeten hebben tot informatie. Omdat de communicatie met beeld steeds belangrijker wordt, is het ook steeds belangrijker om beeld toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

0 comments on “CBB eerste brailleproducent ter wereld met reliëfprinterAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *