2 Juli Excursiedag (Kampen): Bezoek aan sigarenfabriek, de olifant en stadswandeling

Dit wordt weer een mooie dag!

Er wordt rond 10.30 u uur verzameld op het station van Kampen. Daarna lopen we in ongeveer een kwartier naar Sigarenfabriek de Olifant waar we een rondleiding van ongeveer een uur krijgen. Vanaf ongeveer 1815 bepaalde de tabaksindustrie het gezicht van Kampen, onder andere als gevolg van het feit dat er een gunstige belastingklimaat voor deze industrievorm was. Rond 1880 was bijna de helft van de Kamper bevolking werkzaam in de tabaksindustrie en werden er ongeveer 1,5 miljoen sigaren per week geproduceerd. De sigarenindustrie kon geen plek vinden om een grote fabriek te bouwen omdat de pachtgronden voor boeren waren bedoeld. Daarom werden de meeste sigaren thuis en in kleine fabriekjes gemaakt. Tabaksfabriek “de Olifant” werd in 1883 opgericht en is gehuisvest in twee monumentale pakhuizen aan de Voorstraat. De sigarenindustrie verdween halverwege de 20e eeuw vrijwel geheel uit Kampen omdat per wet verboden werd dat sigaren aan huis werden gemaakt, door de economische crisis in de jaren dertig, door de Tweede Wereldoorlog én door de opkomst van de sigaret. Alleen de sigarenfabriek “de Olifant” is nog volop in bedrijf, dat wil zeggen: er worden nog steeds op ambachtelijk wijze sigaren geproduceerd. Dat gaan we bekijken!

Na het bezoek aan de sigarenfabriek is er een lunchpauze van ongeveer anderhalf uur.

Na de lunch ontmoeten we de stadsgids waarmee we een twee uur durende stadswandeling zullen maken. We krijgen dan alles te horen over de historie van de sfeervolle Hanzestad Kampen. Tijdens de wandeling komen we lagngs de St. Nicolaaskerk, het Gotische Huis en de drie nog aanwezige stadspoorten. We zien karakteristieke panden, verschillende monumenten en de ‘Fresco’s van de kleine middenstand’.

Al met al wordt dit dus weer een boeiende dag!

Tegen 4 uur eindigt de wandeling. Dan wordt overlegd wie nog mee gaat naar een terrasje om onder het genot van een drankje na te genieten van een mooie dag en wie er direct naar het station wil om met de trein naar huis te gaan.

Bijzonderheden:

  • In sigarenfabriek “De Olifant” zijn verschillende steile, smalle trappen. U moet voor deze excursie dus goed ter been zijn.
  • Het meenemen van een geleidehond is in verband met de trappen in sigarenfabriek “De Olifant” niet mogelijk.

Reissom: 26 euro per persoon
Toeslag voor Twin-begeleiding: 16 euro (verplicht voor iedereen die zonder eigen begeleider boekt)

Bij de prijs inbegrepen:

  • entreekosten sigarenfabriek “De Olifant”
  •  deskundige gidsen tijdens de rondleiding en de stadswandeling

Niet bij de prijs inbegrepen:

  • lunch en overige consumpties

Stichting Twin-travel (www.twintravel.nl)

.

0 comments on “2 Juli Excursiedag (Kampen): Bezoek aan sigarenfabriek, de olifant en stadswandelingAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *