Geslaagde Bondsdag in de Vechtstreek

bondsdag

15 oktober 2016 – Bondsdag NCB

NCB leden vermaken zich kostelijk tijdens een boottocht langs de Vechtse theekoepels. Een bezoek aan het Vechtstreekmuseum mocht niet ontbreken. Hier werden de theekoepels bekeken en bewonderd.

 

Theekoepels zijn romantische, historische tuinelementen behorend bij buitenplaatsen, veelal uit de 18e eeuw. De naam dekt niet helemaal de lading en is eigenlijk een misvatting: even zo vaak dronk men hier wijn, cognac of een ander drankje. Het was niet alleen een plek om in de vrije tijd iets te drinken, maar er werden dingen gedaan zoals musiceren, lezen en schrijven, een pijpje roken en een spelletje spelen.
De historie van de koepels beslaat meer dan vier eeuwen. Oorspronkelijk waren ze meestal van hout, voorzien van verftechnieken, wat heel onderhoudsgevoelig was. Dat verklaart ook het feit dat er velen verloren zijn gegaan. Gelukkig hebben veel eigenaren van buitenplaatsen hun theekoepels in de 20e eeuw gerestaureerd of opnieuw opgebouwd en ze zo, als belangrijk cultureel erfgoed behouden.
In de tentoonstelling worden vele koepels getoond en beschreven, zowel in maquette vorm, als op foto of tekening. Ook enkele historische inmiddels verdwenen koepels krijgen aandacht.

Na het museum bezoek genoten de leden nog van een heerlijke maaltijd en het landschap rond de Vecht.

0 comments on “Geslaagde Bondsdag in de VechtstreekAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *