In gesprek met Lena Boom

Een bezige bij, zo zou je deze bijna 80-jarige inwoonster van Alphen aan den Rijn wel kunnen noemen. Ze is heel bescheiden, wil haar vrijwilligers­werk eigenlijk nauwelijks ter sprake brengen. Maar als je haar activiteiten naast elkaar zet, dan is dat heel wat. Elke maand is ze bijvoorbeeld een week actief in het ouderenrestaurant van het woonzorgcentrum, van elf uur tot omstreeks half drie. Deze activiteit sluit mooi aan bij haar professionele loopbaan in de ouderenzorg van 27 jaar.

Het leven van Lena begon op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, in Dirksland, in een gezin met drie kinderen. Ze had twee broers. Haar oudste broer is een paar jaar terug overleden. Destijds was er in Dirksland al een kleuterschool, waar ze haar onderwijsloopbaan begon. Na de lagere school  heeft ze twee jaar LHNO-onderwijs gevolgd in Sommelsdijk, ook op Goeree-Overflakkee. Op 14-jarige leeftijd ging ze als dienstmeisje werken in het domineesgezin. Toen deze predikant een beroep kreeg naar Huizen mocht ze van haar vader niet meeverhuizen, maar ging ze aan het werk in het gezin van de burgemeester in Dirksland.

Haar grote ambitie was echter kraamverzorgster worden, maar dan moest je wel 17 jaar en 9 maanden oud zijn. En zo gebeurde. Vanaf de laatste drie maanden voor haar 18everjaardag ging ze het vak leren en direct vanaf haar 18e ging ze met het hoofd van de kraamzorg mee op pad. Na 18 bevallingen mocht je examen doen. Ze slaagde met vlag en wimpel. Hier lag haar hart en met veel liefde heeft ze in tal van gezinnen gewerkt. Het was stevig aanpoten, vooral als er al meerdere kinderen waren. Je was in principe tien aaneengesloten dagen in één gezin, daarna twee dagen vrij. Op de zondag in die periode van tien dagen, dan had je recht op één kerkgang. Vaak was het: dagelijks om half zes op de fiets naar het gezin. Was het verder weg, dan ging ze met de bus. En pas tegen half negen ’s avonds weer naar huis. Toch vond ze het prachtig. Dit werk bleef ze doen tot haar huwelijk, toen ze 21 was.

Ze is jong getrouwd, zou je tegenwoordig zeggen. Maar er was een knappe bouwvakker in haar leven gekomen. Deze jonge man, Hugo, was een collega van haar vader en Hugo kwam zijn loonzakje bij haar vader ophalen. Beiden werkten bij Verolme Scheepswerf. Toen Hugo aan de deur kwam sloeg de vonk over. Het echtpaar Lena en Hugo kreeg drie kinderen, twee jongens en een meisje. Toen de jongste zeventien was is Lena weer gaan werken, nu in de ouderenzorg. Dat heeft ze 27 jaar gedaan. Ze heeft heel wat ontwikkelingen meegemaakt. Langzamerhand kwam er steeds meer computerwerk aan te pas. Toen Lena 71 was is ze met dit werk gestopt. Dat bestond toen nog alleen uit avonddiensten.
Haar twee zonen en één dochter zijn alle drie getrouwd. De oudste zoon woont in Alphen, de dochter in Katwijk en de jongste zoon in Waddinxveen. Lena is oma van zeven kleinkinderen. 

In 2003 is Hugo overleden, 59 jaar oud, Lena is dus al twintig jaar weduwe. Ze kreeg een heel ander leven. Haar geloof is haar tot grote steun. Maar ook het actief bezig zijn in de kerk en de familie, in haar vrienden- en kennissenkring betekent veel voor deze actieve Alphense. Zo is ze ook tot steun van onze voorzitter An den Dunnen, die in toenemende mate met visuele problemen te maken krijgt. Ze leest voor en rijdt An met de auto. Zo werd ze al ingezet op de Bondsdagen in het Openluchtmuseum en op De Hoge Veluwe.  Lena leerde An kennen bij de vrouwenvereniging. Ze ging mee om te helpen en dat is nog steeds het geval. En in de familie is ook altijd wel wat te doen. Onlangs kwam een kleinzoon onverwacht langs. Hij had een klus in Alphen, en dan laat je zo’n jongen toch niet met een lege maag terug naar huis rijden. De zeven kleinkinderen variëren in leeftijd van 28 tot 17 jaar.

Lena is lid van de Sionskerk in Alphen aan den Rijn. Daar kent men geen vrouwen in het ambt, maar qua inzet op taken van vrijwilligers kan men niet zonder de dames. Er zijn maandelijks bijeenkomsten ‘meet, greet en eat’, Lena zit in de kookgroep. Ook is ze actief in de contactkring om ouderen te bezoeken. En dan zijn er nog de koffie-ochtenden. Lena is betrokken bij al deze activiteiten. Het ambt-aller-gelovigen wordt zo door haar prachtig ingevuld.

Is er dan nog tijd over, dan is Lena verzot op puzzelen, cryptogrammen en doorlopers. Ook het maken van legpuzzels hoort tot de favoriete vrijetijdsbesteding. En ze fietst nog veel. Bij de NCB voelt Lena zich helemaal thuis. Als vrijwilligster is ze lid geworden in 2022. Het helpen bij bijeenkomsten en de contacten met de mensen geven Lena veel voldoening.

Wie zelf nog even verder wil praten met Lena kan contact opnemen met ons kantoor in Zwolle.