Blinde kan met ‘Watson’ naar de bioscoop

Nog heel even wachten en dan hoeven blinden en slechtzienden niets meer te missen van een bioscoopfilm. Watson zal vanaf het najaar namelijk degene zijn die hen vertelt wat er gebeurt op dat ene spannende, maar stille moment. Watson is een unieke app voor audiodescriptie en werd door Bartiméus Sonneheerdt en Soundfocus ontwikkeld. Op 5 september wordt de app voor het eerst door een blind en slechtziend publiek in de bioscoop getest tijdens een speciale voorstelling van de film De Reunie .*
Vooralsnog gaat het enkel om Nederlandse films die via Watson van audiodescriptie voorzien zullen worden, vertelt Eveline Ferwerda van Bartiméus Sonneheerdt. Een Engelstalige film voorzien van Nederlandse audiodescriptie werkt verwarrend en een Engelse film met Engelse audiodescriptie is erg intensief om te beluisteren. Met audiodescriptie is het namelijk geen moment stil. Er wordt continue iets beschreven en als dat in een taal is, die je minder goed beheerst als je moedertaal, dan kan dat erg vermoeiend zijn. Dat is wat we te horen hebben gekregen van onze testpanels. Vandaar dat we voorlopig hebben gekozen voor Nederlandse films.

Audiodescriptie
Audiodescriptie is een techniek waarbij een stem steeds beschrijft wat er te zien is. Gezichtsuitdrukkingen bijvoorbeeld, en plaatsbepalingen Maar ook hoe een verhaallijn zich ontwikkelt. Door deze uitleg kunnen mensen met een visuele beperking een film beter volgen. Ferwerda: Voordat je naar de bioscoop gaat, download je het audiodescriptie bestand van de film naar keuze via Watson op je smartphone. Eenmaal binnen heeft Watson geen wifi of internet nodig. Watson maakt bioscoopfilms gratis en op een makkelijke manier toegankelijk voor blinden en slechtzienden.
De blinde Anneke Berkhout werd in ieder geval helemaal gelukkig toen ze hoorde dat Watson in de maak was: Audiodescriptie is bij een stuk of vijf, zes films, volgens mij toegepast. Ook maar in een paar bioscopen in Nederland. En daarna is het, voor zover ik weet, jaren stil gebleven, dus ik had de hoop al opgegeven dat er in Nederland ooit nog iets mee zou gebeuren.
En toen ik op een beurs hoorde dat dit plan er was, werd ik echt laaiend enthousiast. Via een app toegankelijk. Nou, wauw. Leuk!

Bron: Dedicon, 21 juli 2015

0 comments on “Blinde kan met ‘Watson’ naar de bioscoopAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *