Blinden en slechtzienden vissen in Rekkem op forel

REKKEM – De vijver ’t Fonteintje in Rekkem is erg bekend in vissersmiddens. Er zitten daar dan ook heel vaak vissers. Zaterdag was dat niet anders, al waren het dit keer blinden en slechtzienden die de hengel hanteerden. Voor hen organiseerde de dienst Gelijke Kansen van stad Moeskroen in samenwerking met het ‘Collectif pêche’ van Moeskroen een initiatie.
Wie zaterdag rond de visvijver ’t Fonteintje wandelde, had kunnen denken dat er een wedstrijd plaatsvond: naast elke forelvisser stond namelijk iemand. Maar het ging niet om een wedstrijd, integendeel: een tiental blinden en slechtzienden kreeg een initiatie vissen en werd daarvoor intens begeleid. Het initiatief kwam van de dienst Gelijke Kansen van de stad Moeskroen. “Met onze dienst organiseren we activiteiten waarbij we de beperking als het ware aan de kant schuiven”, aldus Audrey Steinier van stad Moeskroen. “Recent rijpte het idee om iets te doen met forelvissen.

Workshop
Onze sportdienst organiseert regelmatig een workshop aan de Rekkemse visvijver en zo zijn ook wij daar terechtgekomen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om voor die activiteit blinden en slechtzienden uit te nodigen.”
“Omdat wij niets van forelvissen weten, hebben wij het ‘Collectif pêche’ gevraagd of het ons wilde ondersteunen. Zij waren meteen erg enthousiast en wilden de blinde en slechtziende mensen die wilden vissen een dagje ondersteunen. We contracteerden ook de organisatie Vrienden der Blinden, die bij haar leden polste of er geïnteresseerden waren. Die interesse was er zeker, zodat we zaterdag toch een tiental mensen mochten verwelkomen.
De blinde en slechtziende mensen die zich aan forelvissen waagden vermaakten zich volgens Audrey prima. “De ervaren vissers hebben hen uitgelegd hoe vissen in zijn werk ging, ze hebben zelf gevist, we hebben samen gegeten… Een voordeel was alvast dat er zich heel wat mensen van het ‘Collectif pêche’ hebben geëngageerd om de blinden en slechtzienden een dagje te begeleiden. Zo konden we bij iedereen een begeleider plaatsen. Het was de allereerste keer dat stad Moeskroen dit organiseerde, maar het was meteen een succes. Daarom denken we nu al aan een tweede editie.”
De nadruk werd op het vissen en de beleving gelegd, maar niettemin ontspon zich ook een strijd tussen de vissers om zo veel mogelijk vissen te vangen. De forellen werden bovendien ter plaatse schoongemaakt, zodat ze ’s avonds eigenlijk meteen in de pan konden worden gebakken.”

Axel Vandenheede en Mieke Verhelle

Bron: Krant van West-Vlaanderen/De Leie, Vr. 18 Sep. 2015, Pagina 8

0 comments on “Blinden en slechtzienden vissen in Rekkem op forelAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *