Blinden helpen bij het opsporen van borstkanker

In Duitsland voeren blinde vrouwen borstkankeronderzoeken uit. Zij zouden beter dan gynaecologen zelf in staat zijn om tumoren op te sporen. Zelfs een aantal verzekeraars vergoedt de screenings. Mensen die getraind zijn in braille hebben een hoogontwikkelde tastzin. Dus, zo redeneerde de Duitse dokter Frank Hoffmann, zouden blinde en slechtziende vrouwen beter dan wie ook eventuele tumoren in borsten kunnen voelen. Een nog niet gepubliceerde studie van de universiteit van Essen bewijst nu dat de dokter gelijk heeft. Blinde vrouwen zouden volgens de onderzoekers een derde meer bobbeltjes opsporen dan gynaecologen zelf. ‘Vrouwen die zichzelf onderzoeken, kunnen tumoren vinden van 2 centimeter groot. Dokters sporen tumoren op tussen de 1 en 2 centimeter, terwijl blinden bobbeltjes kunnen vinden van 6 tot 8 millimeter. Dat maakt een groot verschil. Het is de tijd die een tumor nodig heeft om zijn cellen door het lichaam te verspreiden,’ zegt Hoffmann. Hij heeft een training ontwikkeld voor blinde vrouwen, zodat ze kunnen helpen bij de screenings. Er zijn nu 17 blinde en slechtziende borstonderzoekers werkzaam in dokterspraktijken in Duitsland. Toch is er nog discussie over het nut van dergelijke screenings. Ze zouden alleen maar nodeloos paniek zaaien en weinig levens redden.

Bron: Jeannette Kras – maandag 23 februari 2015, 13:02 in categorie: ‘Gezond’ ttp://www.welingelichtekringen.nl/gezond/425209/blinden-helpen-bij-het-opsporen-van-borstkanker.html 23 februari 2015

Andere berichten over dit onderwerp in de media:

Blinde vrouwen ontdekken borstkanker sneller
Kunnen blinde mensen eerder borstkanker ontdekken dan hun ziende equivalenten? Volgens een Duitse arts wel. Hij stelt dat in een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Essen University is vastgesteld dat blinde vrouwen eenderde meer knobbeltjes ontdekten dan ziende vrouwen. Dat meldt BBC. Blinde examinator Het kan daardoor zomaar voorkomen dat vrouwen die worden gescreend voor borstkanker in Duitsland binnenkort te maken krijgen met een blinde examinator. Het idee bestaat al jaren, maar nog niet gepubliceerd onderzoekt biedt nu ook ondersteuning voor de suggestie dat blinde mensen eerder tumoren ontdekken. De Duitse arts Frank Hoffman was betrokken bij het onderzoek. “Ik heb drie minuten voor een klinisch borstonderzoek”, vertelt hij. “Dat is niet genoeg om kleine knobbeltjes te vinden in het borstweefsel, wat cruciaal is om kanker vroegtijdig op te speuren.”
Mensen die braille hebben leren lezen, hebben een sterk ontwikkeld gevoel in hun handen, dus Hoffman gokte dat visueel beperkte vrouwen beter in staat zouden zijn om borstonderzoek te doen bij zijn patiënten. Volgens hem biedt zijn onderzoek eenduidig bewijs.

Meer knobbeltjes ontdekt
Uit zijn onderzoek zou blijken dat blinde vrouwen bijna eenderde meer knobbeltjes ontdekten dan gewone gynaecologen. “Vrouwen die bij zichzelf onderzoeken, zijn in staat tumoren van 2 centimeter en groter te ontdekken”, legt Hoffmann uit. “Doktoren vinden vaak tumoren tussen de 1 en 2 centimeter, maar blinde examinatoren kunnen knobbels tussen de 6 en 8 millimeter waarnemen. Dat maakt een enorm verschil. Je wint daarmee tijd die de tumor normaal gebruikt om zich verder te verspreiden in het lichaam.”
Hoffmann heeft de organisatie ‘Discovering Hands’ opgericht, waarmee hij probeert levens te redden door vroegtijdige ontdekking van kwaadaardige knobbeltjes. Hij bedacht een cursus om blinde vrouwen te trainen. Er zijn nu zo’n 17 vrouwen werkzaam in praktijken door heel Duitsland. Een van hen, Filiz Demir, ontvangt ongeveer zeven vrouwen per dag en doet uitvoerig onderzoek van zo’n 45 minuten. Een gynaecoloog zou daar volgens Hoffmann geen tijd voor hebben.

Bron: Jurgen van der Hoeven, http://www.metronieuws.nl/extra, http://www.info-over-kanker.nl/news/blinde-vrouwen-ontdekken-borstkanker-sneller/, 23 februari 2015.

0 comments on “Blinden helpen bij het opsporen van borstkankerAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *