In één weekend slechtziend

Maaike Bennink (36) uit ‘s-Hertogenbosch heeft 8 jaar geleden haar leven volledig om moeten gooien. Op haar 28ste werd de Bossche in een weekend tijd slechtziend. Haar gezichtsvermogen is nog maar 5 procent
Ze ziet de wereld door een koker ter grootte van een rietje. Haar droom om traumahelikopterpiloot te worden spatte uiteen. “De eerste twee a drie jaar heb ik nog gedacht dat het goed zou komen, maar op een bepaald moment komt de realisatie en toen moest het roer ook volledig om, want ik kon me steeds slechter staande houden in de ‘ziende’ wereld”, begint Maaike haar verhaal. Ze was verpleegkundige, sportte, genoot met volle teugen van het leven en reisde de wereld rond. Maaike: “Tja, vrijdag was er niets aan de hand, zaterdag ontstonden er rode vlekken onder mijn ogen. Ik dacht in eerste instantie dat ik oververmoeid was, omdat ik destijds nog studeerde en werkte als verpleegkundige. Na wat rust voelde ik dat er meer aan de hand was. En dat vermoeden werd al snel bevestigd; mijn oogzenuwen waren aangetast. De specialist dacht dat binnen twee jaar mijn zicht zich zou herstellen, maar helaas was dat niet het geval. Als ik terugkijk, zie ik hoe eenzaam het was om al die tijd te blijven geloven dat het weer goed zou komen. Zo wilde ik niet met een taststoklopen, ik probeerde me koste wat kost staande te houden in de ziende wereld.

Revalidatie
Na twee jaar realiseerde Maaike zich dat ze af moest van dat zijspoor waarop haar leven terecht was gekomen,. “Ik ben begonnen aan een tien maanden lange revalidatie om te leren ‘leven’ als slechtziende. Ik heb spraak op mijn computer aangevraagd en heb leren omgaan met hulpmiddelen. Ik heb letterlijk de knop omgezet. Ik heb mijn dromen aangepast en ben een studie gestart. Inmiddels heb ik mijn studie als sportmasseur, blessure preventie en stoelmassage afgerond en wil ik terugkeren naar arbeid. Tevens heb ik me op mijn tweede passie gestort: top sport en train 6x per week. En daarnaast wil ik een eigen zaak gaan starten. Binnen de gemeente ‘s-s’Hertogenbosch zijn ontzettend veel sportmogelijkheden voor mensen met een beperking.

Specialsport
Ze vervolgt: “Binnen de gemeente ‘s-Hertogenbosch zijn ontzettend veel sportmogelijkheden voor mensen met een beperking. Het is ontzettend goed dat hier aandacht aan wordt besteed. Met ’s-Sport van de gemeente ’s-Hertogenbosch werd al ingezet op meer en betere activiteiten voor mensen met een beperking. Daar mag absoluut meer aandacht voor komen en dat is nu met de regionale samenwerking echt gebeurt. Want juist het vinden van deze ingangen is lastig, terwijl de mogelijkheden er zijn. Er komt zoveel op je af wanneer je een beperking krijgt, dat er weinig tijd overblijft voor de leuke dingen Vaak weten mensen met een beperking niet dat er nog zoveel mogelijkheden zijn qua sport bestaan’. En juist voor deze doelgroep is het zo belangrijk dat ze binnen de maatschappij blijven meedoen. Uit ervaring kan ik zeggen dat er zelfs niet altijd aanpassingen nodig zijn. Zo roei ik, vind ik het heerlijk om te skiën, doe ik aan salsa dansen, (baan) wielrennen en fitness. Sport is voor mij onontbeerlijk in mijn leven. Dat was al zo voordat ik slechtziend werd, en dat is nu nog steeds zo. Het is zo belangrijk dat sommige dingen gewoon door kunnen blijven gaan, je hoeft niet alles op te geven. Ik leef per dag, geniet van het leven en probeer er alles uit te halen wat er in zit. Ondanks mijn beperkingen, bekijk ik hoe ik mijn kwaliteiten het beste in kan zetten. Met mijn diploma als sportmasseur op zak, ga ik nu voor mijn droombaan in combinatie met mijn topsport.”

Bron: regionale blad van s-Hertogenbosch , Klik,
25 februari 2015.

0 comments on “In één weekend slechtziendAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *