Facebook omschrijft foto’s voor blinden

Duim omhoog voor Facebook
Duim omhoog voor Facebook

Facebook gaat foto’s in gesproken woord omschrijven met iOS-app uitgebreiding.

Het zogenaamde ‘Automatic Alternative Tekst’ maakt gebruik van software waarmee foto’s worden herkent en omgezet in een tekst beschrijving.

Tot nu toe werd er bij een Facebook-foto alleen gemeld dát er een foto te zien is, maar niet wat er op de foto te zien is. De update gaat daar verandering in brengen. Nu is dit alleen nog uitgerold voor Engelstalige iOS-gebruikers in de Verenigde Staten, Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Facebook werkt aan verdere ontwikkeling van de applicatie voor andere computerplatformen, talen en markten.

Alhoewel de technologie nog in de kinderschoenen staat is de ontwikkeling een grote stap voorwaarts in de ontsluiting van internet voor visueel gehandicapten.

Dagelijks worden meer dan 2 miljard foto’s op internet geplaatst op verschillende social media platformen. Het is een leuke wijze van communiceren, maar dit levert nog al wat obstakels op voor blinden en slechtzienden. Onderzoeken aan de Cornell University in de V.S. toonde aan dat blinden graag deelnemen aan social media, maar dat de vele foto’s en video’s vaak gevoelens van frustratie en isolatie opleveren.

Facebook ziet het als haar missie om de wereld van social media toegankelijk te maken voor iedereen. Wereldwijd zijn meer dan 39 miljoen mensen blind en hebben meer dan 246 miljoen mensen een aanzienlijke visuele beperking. Met de huidige ontwikkelingen hoopt Facebook ook de visueel beperkte samenleving het plezier van social media te laten beleven.

Bron: Facebook, 5 april 2016

0 comments on “Facebook omschrijft foto’s voor blindenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *