In Iran geldt nog altijd oog om oog

Een 28-jarige Iraniër dreigt zijn oog te verliezen nadat hij, naar eigen zeggen per ongeluk, een andere man van 25 aan zijn oog heeft verwond. Het Iraans Hooggerechtshof heeft nu bevolen dat de aanvaller, genaamd ‘Saman’, zelf een oog moet verliezen.Het Hooggerechtshof baseert zich op een letterlijke interpretatie van de islamitische sharia. Die stelt dat, net zoals in de Bijbel te lezen staat, het principe van ‘oog om oog, tand om tand’ moet worden toegepast bij het bestraffen van misdaden. De Iraanse tak van organisatie Human Rights Watch meldt dat Saman in een politieverhoor zou gezegd hebben dat hij het slachtoffer, ‘Jalal’, verwond heeft met een ijzeren staaf bij een straatgevecht. Hij had niet de bedoeling om de man in zijn oog te raken. Jalal is sinds het gevecht blind aan één oog.

Lijfstraffen en doodstraf
Het is niet de eerste keer dat Iraanse rechters een letterlijke interpretatie van de sharia aanbevelen. In maart vorig jaar is in een gevangenis het oog van een gedetineerde verwijderd die een straf uitzit van tien jaar omdat hij een liefdesrivaal met zuur had bewerkt. De straf is eerder uitgesteld omdat de medische staf van het ziekenhuis weigerde het oog te verwijderen. Het is onduidelijk wie de ingreep uiteindelijk heeft uitgevoerd. De rechtbank had bevolen om twee ogen uit te laten steken. Maar het slachtoffer – de man die zuur over zich kreeg – kende op het laatste nippertje uitstel toe. Human Rights Watch bericht ook over een derde zaak van een man die van zijn slachtoffer uitstel heeft gekregen voor de door rechters bevolen verwijdering van zijn oog. Volgens het Iraans recht heeft het slachtoffer het laatste woord, en kan hij of zij uitstel toekennen of vergiffenis schenken. In 2011 verzette een vrouw, Ameneh Bahrami, wiens gezicht volledig verbrand is na een zuuraanval door een afgewezen huwelijkskandidaat – zich tegen een gelijkaardige straf voor haar agressor. De artsen stonden al klaar om ook zijn ogen met zuur dicht te branden.

In het Iraanse strafrecht worden zowel lijfstraffen als de doodstraf toegepast, door middel van zweepslagen, amputaties, steniging en ophanging.

SOFIE VANLOMMEL

Bron: De Morgen, Wo. 30 Mar. 2016, Pagina 14

0 comments on “In Iran geldt nog altijd oog om oogAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *