De Irisone: uniek bij het voorlezen

De Irisone: uniek hulpmiddel bij het voorlezen van teksten

Studenten van de Hanzehogeschool zijn een uniek hulpmiddel aan het ontwikkelen voor slechtzienden en blinden die willen lezen. Voor iPhones en iPads zijn er apps  zoals Seeing Ai, die boeken of formulieren kunnen voorlezen. Een probleempje: daarvoor is het nodig dat je de iPhone precies op de goede plek houdt, zodat de app de hele pagina goed ziet. Maar hoe doe je dat, als je zelf niet zo goed ziet? Een groep van acht studenten van de Hanzehogeschool hebben een slim antwoord bedacht.

Het idee

Dit is een handige uitklapbare standaard. Ingeklapt is de Irisone een plat pakketje ter grootte van een kleine laptop, en goed draagbaar. Uitgeklapt is het een boekenstandaard met op enige afstand daarvoor een gleuf waar de iPhone of iPad precies inpast. Dit is precies de goede afstand voor de voorleesapparaten zodat de pagina voorgelezen kan worden. Het apparaatje van de studenten is eenvoudig in één keer uit te klappen en dan meteen gebruiksklaar.

Hoe kwam dit idee tot stand?

Tijdens het project Jong Ondernemen werken studenten acht maanden lang aan een product die ook daadwerkelijk op de markt moet komen. Zes studenten van Technische Bedrijfskunde en twee studenten van de Industriële Productontwikkeling, doen mee aan dit project met hun eigen bedrijf Insight. Als het product aanslaat kunnen ze dit bedrijf voortzetten en het product verkopen aan een grote leverancier. Twee van deze studenten, Remmelt de Geus en Niek Schroor, vertellen: “We komen op dit idee via een van onze vaders, die zelf een visuele beperking heeft”.

Leuk bedacht, maar werkt het ook in de praktijk?

Het idee en de prototypes werden gepresenteerd op de bijeenkomst van de Oogvereniging bij Koninklijke Visio in Haren. De Irisone is enthousiast ontvangen door de aanwezige leden van de Oogvereniging. Er waren ook bruikbare tips, bijvoorbeeld: “Kan je er ook een enkel velletje papier in zetten? Ik krijg vaak formulieren die ik moet lezen.” De feedback is van toegevoegd waarde en dit nemen ze mee in het volgende ontwerp.

Studenten aanwezig op Ziezo-beurs

De studenten pakken de ontwikkeling en promotie van hun idee serieus aan en zullen dit jaar ook op de Ziezo –beurs staan. Ze hopen hun prototype uit te werken tot een definitief product dat voor een redelijke prijs op de markt kan komen.

Bron: https://www.visio.org/nl-nl/home/actueel/nieuws/2018/december/de-irisone-uniek-hulpmiddel-bij-voorlezen, 12 december 2018

0 comments on “De Irisone: uniek bij het voorlezenAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *