Studenten ontwikkelen slimme deurbel

deurklopper

Dingdong – de deurbel gaat en we weten dat er iemand voor de voordeur staat. Dat geldt niet voor Jorrit Overweg, die zowel slechthorend als slechtziend is. Vijf HBO-ICT-studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelden een ‘slimme deurbel’ in opdracht van Bartiméus, het expertisecentrum voor blinden en slechtzienden. Het resultaat: een deurbel met vingerafdrukscanner die volgende week aan de opdrachtgevers wordt gepresenteerd. De cliënt voelt aan trillingen op zijn pols welke bekende voor de deur staat.

Vinger drukt op slimme deurbel
Jorrit Overweg (23) heeft de ziekte van Usher, waardoor hij naast slechthorend ook slechtziend is. De deurbel is een van de vele dingen waar hij in zijn dagelijks leven ‘tegenaan loopt’.  “De hele dag is al een uitdaging op zich”, zegt Jorrit. “Ik wil zoveel mogelijk meenemen van wat er in mijn omgeving gebeurt, en het liefst net als ieder ander meedoen aan de ‘gewone’ maatschappij. Voor iemand die alleen blind of slechtziend, of alleen doof of slechthorend is, kost het al dubbel zoveel energie om mee te doen. Maar voor iemand die de combinatie heeft kost het wel tien keer zoveel energie om mee te doen.”

Vingerafdrukscanner
De HBO-ICT-studenten van de HvA voerden de opdracht voor Bartimeús uit in het kader van de HvA-minor The Internet of Things. Zij zijn regelmatig bij cliënt Jorrit langs geweest, hebben met hem gepraat over de dagelijkse beperkingen door zijn ziekte, zijn feedback verwerkt en presenteren nu een werkend prototype: een slimme deurbel met een geïntegreerde vingerafdrukscanner.

Postbode trilt drie keer
Hoe werkt deze slimme deurbel? Belt iemand aan, dan registreren de sensoren van de vingerafdrukscanner de unieke vingerafdruk van de persoon die voor de deur staat. Deze vingerafdrukscanner is draadloos verbonden met een minicomputertje in de woning.  De ICT-studenten programmeerden de server van dit computertje, waardoor die de unieke vingerafdruk koppelt aan bekenden van Jorrit, zoals zijn moeder, de postbode of een vriend
Het minicomputertje stuurt vervolgens een bijpassend signaal door naar de iPhone van de cliënt, die weer in verbinding staat met de Smartwatch om de arm van Jorrit. Naargelang wie er voor de deur staat, voelt de cliënt een bepaald trillingenpatroon op zijn pols. De cliënt kan zelf instellen wat voor trillingen hij wil voelen voor welke bekende via de app voor zijn iPhone, die de studenten speciaal hiervoor ontwikkelden. Bijvoorbeeld twee lange trillingen voor zijn moeder, drie harde trillingen voor de postbode, en een ander patroon voor een onbekende.

Rookmelder
Het systeem gebouwd door de ICT-studenten, is eenvoudig aan te passen voor andere toepassingen in huis. Jorrit was al bezig aan een wek- en waarschuwingssysteem, zodat ook bijvoorbeeld de rookmelder hierop aangesloten kon worden. Maar dat was een “lomp kastje”, dus daarmee vergeleken is dit systeem een vooruitgang.

Bewustwording
Paul de Nooij, projectleider ICT bij Bartiméus, is enthousiast over het resultaat. “Dit illustreert hoe belangrijk het is om studenten in te zetten voor dit soort vraagstukken. Niet alleen brengen zij creativiteit in en nieuwe ideeën; het gaat ook om een stuk bewustwording bij de studenten. Er komen allerlei nieuwe technologieën beschikbaar, en het is belangrijk dat mensen met een visuele of andere beperking daar ook aan kunnen deelnemen.  Daarom is het zo nuttig om jonge ICT’ers en ontwerpers al tijdens hun opleiding bewust te maken van deze doelgroep, en hiervoor te laten ontwerpen,” aldus De Nooij.
De studenten gaan de deurbel binnenkort presenteren bij Bartiméus, waar Jorrit ook bij is. Als de opdrachtgevers tevreden zijn, wordt de deurbel naast Jorrits voordeur geplaatst. Bartiméus gaat dan na of de deurbel ook voor andere cliënten beschikbaar kan komen.

Dit onderwijsproject vond plaats in samenwerking met het HvA-lectoraat Digital Life, dat oplossingen voor zorgvraagstukken ontwikkelt met sensoren en ICT, tevens verbonden aan het Amsterdam Creative Industries Network. Neem voor meer informatie contact op met docent-onderzoeker Joey van der Bie j.h.f.van.der.bie@hva.nl. Of neem contact op met Paul de Nooij van Bartiméus: pdnooij@bartimeus.nl/

Bron: Hoge School van Amsterdam 19 januari 2017

0 comments on “Studenten ontwikkelen slimme deurbelAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *