Geef voetgangers voorrang bij een zebrapad

zebrapad
  • Veilig op het zebrapad

Lon Maijen staat bij het zebrapad zonder stoplichten op de Zuid-Hollandweg, vlakbij de spoorwegovergang. Ze staat stil en luistert naar het verkeer. De witte stok met rode banden in haar hand wijst naar beneden. Haar geleidehond Mac staat naast haar. Voor de automobilist die eraan komt rijden, is het duidelijk dat Lon wil oversteken. Hij stopt keurig en ze kan oversteken. De witte stok met rode banden wijst nu naar voren. Samen met Mac loopt Lon naar de overkant.

  • Voorrang

In de verkeersregels is bepaald dat een voetganger die bij een zebrapad zonder stoplichten wil oversteken, mag voorgaan en dat al het andere verkeer moet stoppen. Natuurlijk moet de voetganger wel opletten of de auto’s daadwerkelijk stoppen. En dat doet Lon door stil te staan en goed te luisteren naar het geluid van het verkeer. Lon is blij dat de automobilist stopt. Dat gebeurt meestal niet. Als automobilisten zien dat Lon en Mac willen oversteken, dan trappen zij het gaspedaal in. Ze rijden Lon en Mac gewoonweg van de sokken.

  • Aangereden

Onlangs reed een auto tegen de kop van Mac aan. Gelukkig was het niet ernstig en zijn Lon en Mac met de schrik vrijgekomen.

Dit keer gaat het goed. Toch moet haar iets van het hart. Soms wordt haar nageroepen dat ze moet uitkijken. Maar Lon is visueel gehandicapt. En nog iets anders: er wordt vaak gedacht dat Mac het verkeer inschat bij het oversteken. Dat is niet zo. De geleidehond kan de baas naar het zebrapad leiden, obstakels omzeilen of de stoeprand aangeven. Maar de baas moet zelf, op gehoor en met het zicht dat er eventueel nog is, het juiste oversteekmoment inschatten.

Lon: “Het zou fijn zijn als automobilisten meer rekening houden met mensen met een beperking en trouwens ook met andere voetgangers. Zodat iedereen veilig kan oversteken.”

Bron: Leerdam.nl, 1 maart 2017

0 comments on “Geef voetgangers voorrang bij een zebrapadAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *